Blog Pani Technolog
P.S. Zapisz się do newslettera na dole strony aby otrzymywać powiadomienia o nowościach oraz niespodzianki dla moich czytelników!
Tworzenie Produktów Spożywczych
Tworzenie Produktów Spożywczych: Od Pomysłu do Sprzedaży Cześć! Mam na imię Marta i od lat z ogromnym zaangażowaniem zajmuję się opracowywaniem receptur dla produktów spożywczych, napojów, dań...
Suplementy Diety- jak powstają? Krok po Kroku
Cześć! Mam na imię Marta i chętnie opowiem Ci jak powstają suplementy diety, bo tak się składa, że je tworzę. Moja praca to nie tylko zawód, ale i pasja, która daje mi ogromną satysfakcję. Jeśli...
Start-up? Pomoże Ci technolog żywności!
Dzień dobry! Dziś pokażę Ci jak Technolog Żywności może pomóc Ci rozwinąć Twój start-up. Chcesz zacząć działać w branży spożywczej i założyć start-up? A może bardziej interesuje Cię wprowadzenie na...
Owady jadalne. Komu zależy byś jadł robaki?
Komu zależy byś jadł robaki? Czyli wszystko co musisz wiedzieć o owadach jadalnych? Wszyscy widzieliśmy ostatnio nagłówki „Unia każe nam jeść robaki”. Słyszeliśmy, że Unijni urzędnicy chcą nas...
Pomysły na prezent dla każdego
Pomysły na prezent dla każdego czyli mój subiektywny prezentownik. UWAGA! W artykule znajdziesz kody rabatowe na niektóre pomysły na prezent przedstawione poniżej. Ten prezentownik jest inny niż...
Kim zostanę gdy dorosnę? Co można robić po Technologii Żywności?
Jakie studia wybrać? To pytanie zadawał sobie pewnie każdy nie jeden raz. Ja natomiast wielokrotnie otrzymuję pytanie co właściwie można robić po Technologii Żywności? Piszą do mnie młodzi ludzie...
Cudze chwalicie swego nie znacie! Jaki olej wybrać i dlaczego olej rzepakowy?
Nie od dziś wiadomo, że moda rządzi światem. Moda na ciuchy, na fryzury na diety i co za tym idzie produkty spożywcze. Przeżywaliśmy już zachłyśnięcie się oliwą z oliwek, olejem palmowym i olejem...
Rozmrażanie żywności! Czyli jak nie zatruć się domowymi zapasami.
Zakładam, że znasz już podstawowe zasady bezpiecznego mrożenia potraw, które opisałam w poprzednim wpisie i chcesz dowiedzieć się jak sprawić by rozmrożona żywność była smaczna i bezpieczna dla...
Święta , Święta i po Świętach! Bezpieczne mrożenie.
Dla wielu z nas okres świąteczny to przede wszystkim czas, w którym pozwalamy sobie na więcej. Długie godziny spędzone z najbliższymi stwarzają mnóstwo okazji do wspólnych posiłków i celebracji....
Chleba naszego powszedniego trudny wybór.
Chleb pszenny, żytni czy mieszany? Na zakwasie czy na drożdżach? Pełnoziarnisty czy wieloziarnisty? Jaki wybrać? Jeśli co dzień zadajesz sobie to pytanie postaram się pomóc Ci w wyborze. Mąka,...
Rodzaje wegetarianizmu
Diety wegetariańskie oraz różne jej rodzaje zyskują na popularności. Jest wiele powodów, dla których miliony osób na świecie starają się ograniczyć lub całkiem wyeliminować mięso i produkty...
Daty ważności. Co Cię nie zabije to wzmocni?
Co Cię nie zabije to wzmocni! Oto motto mojego kolegi z branży. Przy czym nie ma on nigdy na myśli doświadczeń duchowych i emocjonalnych.Zakres tego przysłowia w jego mniemaniu odnosi się jedynie...
Nutri Score hit czy kit?
Witam serdecznie na krótkiej przypowiastce o systemie Nutri Score. Skoro tu jesteście to domyślam się, że nie wiecie czym tenże Nutri Score jest. I słusznie bo to coś nowego na świecie i w naszym...
Poznajmy się! 30 faktów o mnie.
Myślę, że nadszedł najwyższy czas aby pokazać światu kim naprawdę jestem. Poznajmy się bliżej! Zapraszam do lektury 30 faktów o mnie, które całkowicie zmienią Wasze wyobrażenie o Pani Technolog....
Barwniki.
Barwniki. Więc chodź pomaluj mój świat na żółto i na niebiesko..... Zastanawialiście się kiedyś dlaczego właściwie jest tak mało produktów spożywczych o niebieskiej barwie? Odpowiedź jest prosta....
Masło czy margaryna? Czy dzieci powinny jeść masło?
Masło czy margaryna? Czy dzieci powinny jeść masło? W murach uczelni spotkać można bardzo ciekawe osobowości. Niektórzy profesorowie wybitnie potrafią zainteresować przedmiotem swoich słuchaczy i...
Ale jaja! Czyli kilka słów o przechowywaniu jaj.
Odwieczny dylemat, co było pierwsze jajko czy kura? Miewacie takie dysputy? Bo dzisiaj jednak nie o tym. :)Nie będzie to też artykuł o tym, które jaja kupować i jakie są smaczniejsze.Wszystko na ten...
Koronawirus w kuchni czyli zapuszkowani. Życie w czasach kwarantanny.
Każdy przyzna, że 2020 to rok pełen niespodzianek, w którym rzeczywistość sprawdza naszą zdolność do przetrwania w wyjątkowych warunkach.
Kiedyś to było lepiej, nie to co teraz….czyli rzecz o oszustwach i braku higieny w przetwórstwie żywności.
Znacie to powiedzenie. Mądry Polak po szkodzie? Zakładamy, że uczymy się na błędach.A z drugiej strony ludzka psychika oparta jest na mechanizmie wyparcia.Człowiek szybko zapomina to co złe i...
Odpady w lodach i jogurtach! Oszustwo czy polityka zero waste?
Lody, lody na patyku! Jak świat długi i szeroki wszyscy na kuli ziemskiej kochają lody. Gdy tylko pojawią się pierwsze promyki słońca , w każdym parku, na każdym skwerku i większym skrzyżowaniu...
Dlaczego powstał ten blog?
"Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, rozwijanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa."Mary Lou Cook Te słowa doskonale opisują istotę technologii żywności. I...