Mleczne Bułeczki

Czasami prosty gest wystarczy by kogoś uszczęśliwić i rozczulić. Czasami mały zabieg kulinarny sprawi, że zwykła bułka zaczyna cieszyć oko i radować duszę. Nie musisz nic umieć a na pewno wyjdzie doskonale i ucieszy ukochaną osobę! Spróbuj to potrwa 5 minut!

Porcje:

5 (po 2 bułeczki)

Gotowe w:

5 minut

Kalorie:

422

Dobre na:

Śniadanie, deser

Błyskawicznie odpicowane mleczne bułeczki

Składniki

  • Mleczne Bułeczki u mnie opakowanie 10 szt.
  • 1 Biała czekolada (100g)
  • Sproszkowana malina (lub truskawka lub burak lub czerwony barwnik spożywczy)
  • Maliny liofilizowane do dekoracji (możecie użyć suszonej żurawiny, lub rozmrożonych i odsączonych malin)
  • Cukrowy maczek do dekoracji
  • 10 ml mleka (niekoniecznie)

Sprawa jest prosta. Rozpuszczamy czekoladę w mleku.

Ja do miseczki wlewam mleko i połamaną czekoladę. Do mikrofali na 50 sekund (850W) i dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji najlepiej widelczykiem. Mleko nie jest tu  konieczne , lecz ułatwi rozpuszczenie czekolady i sprawi, że po zastygnięciu będzie bardziej jak polewa/lukier niż zastygła czekolada. 🙂

Dodajemy dla koloru sproszkowaną malinę, użyłam Helpa Czary Mary , ale równie dobrze mógłby być to burak w proszku często dostępny w Rossmannie. Dla delikatnie różowego koloru możecie dodać też dżemu malinowego, jeśli nie macie czym zabarwić. Najintensywniejszą barwę da Wam odrobina barwnika. Możliwości jest wiele.

Łapiemy pojedynczo bułeczki zanurzamy w czekoladzie z jednej strony i odkładamy. Przystępujemy do dekorowania posypując malinami (u mnie liofilizowane firmy Helpa) i maczkiem cukrowym lub np. żurawiną. Wszystko co macie w domu i jest różowe/czerwone zrobi efekt WOW. Gwarantuje Wam 🙂

Myślę, że tym sposobem pokazałam Wam o co właściwie chodzi w gotowaniu. O dostosowywanie się do sytuacji i odpowiednim gospodarowaniu czasem oraz zasobami. Nie chodzi zawsze o to by zrobić coś dokładnie tak samo jak na obrazku. Chodzi o to by umiejętnie korzystać z tego co mamy w naszej kuchni. Nauczymy się razem robić coś z niczego. 😉

Zapraszam po kolejne inspiracje i przepisy.

P.S. Liofilizowane owoce w całości i sproszkowane kupicie w firmach Helpa oraz Krukam. Polecam serdecznie spróbować choć raz.

 

Makroskładniki

(podane na porcję)

  • Białko 11,5% 11,5%
  • Węglowodany 69,5% 69,5%
  • Tłuszcze 11,4% 11,4%

Więcej przepisów

Domowy Krem Czekoladowy

Domowy Krem Czekoladowy

Macie przed sobą przepis doskonały dla wielbicieli czekoladowych kremów. Jeśli kochacie Nutellę ale chcielibyście jeść zdrowiej i bez wyrzutów sumienia ta receptura powstała specjalnie dla Was! To będzie miłość od pierwszego spróbowania gwarantuję! Spróbujcie...

czytaj dalej
Ciasteczka Na Patyku czyli Cake Pops

Ciasteczka Na Patyku czyli Cake Pops

Wyglądają nieziemsko. Elegancja i ekstrawagancja to ich drugie imię. Ta nowoczesna forma podania ciasta podbija salony. Wypróbuj moją walentynkową wersję, którą wykonasz błyskawicznie. Okrzyk zachwytu u ukochanej osoby gwarantowany. Ciasteczka na patyku zawojowały...

czytaj dalej
Miłosne Spaghetti

Miłosne Spaghetti

Klasyczne włoskie danie, które nasyci i rozpali każde spragnione jedzenia i miłości serduszko. ;)Porcje: 2Gotowe w: 45 minutKalorie: 567 kcalDobre na: Obiad, KolacjęSkładniki Makaron spaghetti 100g Wołowina mielona 300g Czosnek 2 ząbki Cebula ok. 60 g Cukinia 1/2...

czytaj dalej

Ustawienia prywatności

Dostosuj ustawienia

Zapisz
W celu zapewnienia najwyższej jakości działania ta strona wykorzystuje pliki cookies. Zmian dotyczących plików cookies możesz dokonać w ustawieniach swojej przeglądarki.
Czytaj więcej