O mnie

,

Mam na imię Marta i z wykształcenia jestem Technologiem Żywności i Żywienia Człowieka ze specjalizacją oceny jakości zbóż. Studiowałam w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, przez niektórych nazywaną Szkołą Główną Gotowania Wody.
Co to takiego ta technologia żywności i kim jest technolog zapytacie?

Łatwiej będzie jeśli napiszę, kim nie jestem a wszyscy myślą, że właśnie tym się zajmuję.

Nie jestem dietetyczką i nie jestem kucharką.
Nie mam nic wspólnego z odchudzaniem ludzi i nie pracuję w gastronomii.

Technologia żywności to całkowicie inne historie. To cała wiedza i postronne tematy dotyczące powstawania jedzenia. I właśnie tym zajmę się na blogu. Nie, nie chodzi tu o gotowanie, choć bardzo lubię gotować i moje przepisy znajdziecie w tejże zakładce.
Na studiach TŻ poznajemy tajniki masowej produkcji żywności w fabrykach.
Studenci uczą się jak powstają poszczególne typy mąki, jak wyprodukować ser pleśniowy, jak powstaje szynka z surowego mięsa i co zrobić żeby to mięso się nie popsuło? W jaki sposób nadać odpowiedni zapach i konsystencje jogurtom, jak uzyskach wyborny smak czekolady…..
Zagadnień jest mnóstwo bo jak sami wiecie asortyment w sklepach spożywczych jest chyba nieskończony a możliwości jeszcze wiele.
Co chwila ktoś wynajduje nowe techniki w przetwórstwie, nowe smaki, nowe składniki. Parę lat temu jeszcze nikt nie marzył o wege daniach w sklepie osiedlowym, a teraz proszę.
Wchodzisz do pierwszej lepszej Żabsy czy Lidronki i masz parówki bez mięsa i ser bez mleka. Dlaczego o tym piszę? Bo tym właśnie (między innymi) zajmuje się technolog.
Wymyśla, szuka, udoskonala produkty i ich receptury.

Każda gałąź przemysłu spożywczego jest inna, w każdej czekają inne zadania i każda jest niezmiernie ciekawa. Na blogu nie będę namawiać Was do masowej produkcji wędlin, serów, czy alkoholu.
Postaram się jednak przekazać Wam jak najwięcej wiedzy przydatnej w życiu, a jeśli nie do końca przydatnej to przynajmniej ciekawej.
Obalę parę mitów i rozwieję  kilka wątpliwości, krążących wśród konsumentów. Jeśli macie jakieś pytania czy jakiś problem szczególnie Was nurtuje? Dajcie znać być może znam odpowiedz.

P.S. Zapraszam na Facebooka i INSTAGRAM, oznaczajcie mnie jeśli coś gotujecie lub po prostu macie ochotę ;). Dzielcie się wpisami z przyjaciółmi i rodziną jeśli coś was zaciekawi.
I koniecznie dajcie mi znać. Zostańmy w kontakcie!

Ustawienia prywatności

Dostosuj ustawienia

Zapisz
W celu zapewnienia najwyższej jakości działania ta strona wykorzystuje pliki cookies. Zmian dotyczących plików cookies możesz dokonać w ustawieniach swojej przeglądarki.
Czytaj więcej