Domowy Krem Czekoladowy

Macie przed sobą przepis doskonały dla wielbicieli czekoladowych kremów. Jeśli kochacie Nutellę ale chcielibyście jeść zdrowiej i bez wyrzutów sumienia ta receptura powstała specjalnie dla Was! To będzie miłość od pierwszego spróbowania gwarantuję! Spróbujcie koniecznie bo to idealny domowy krem czekoladowy.

Porcje:

4

Gotowe w:

3 minuty

Kalorie:

305

Dobre na:

Każdą okazję!

Domowy Krem Czekoladowy

Składniki

  • 120 g  masła orzechowego 100%
  • 60 g miodu
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 12 g kakao naturalnego
  • ekstrakt waniliowy

Jeśli miód jest skrystalizowany ostrożnie go rozpuszczamy, najlepiej w kąpieli wodnej,  tak aby nie przekroczyć temperatury 40 stopni.

Mieszamy dokładnie pastę orzechową z miodem i olejem. Następnie dodajemy kakao. Na końcu „doprawiamy” ekstraktem waniliowym.

I gotowe!

To jest receptura, która moim najbliższym smakuje najbardziej. Wy możecie zacząć od mojego przepisu i jeśli trzeba dodać więcej miodu czy kakao.

Co zyskujecie zamieniając nutellę na mój krem czekoladowy?

Satysfakcję i brak wyrzutów sumienia. Owszem kaloryczność obu jest identyczna ale skład produktów diametralnie się różni.

Rezygnujecie z połowy cukru, białego cukru zawartego w Nutelli na korzyść zdrowych tłuszczów pochodzących z masła orzechowego i oleju. Ponadto otrzymujecie dwukrotnie więcej białka w identycznej porcji słodkości. Rachunek zysków i strat jest oczywisty! Zatem do roboty i SMACZNEGO!

P.S. Zapewne zastanawiacie się po do właściwie dodałam olej?

Otóż chodzi o konsystencję. Masło orzechowe jest gęste, dodając do niego sproszkowane kakao i miód dodatkowo zagęszczamy całość. Dlaczego nie użyłam na przykład oleju kokosowego? Mam ku temu kilka powodów, ale o tym dowiecie się wkrótce na BLOGU. Teraz powiem tylko, że zależało mi aby uzyskać płynniejszą konsystencję a olej kokosowy nie nadawał się do tego tak jak rzepakowy.

Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam tutaj PRZEPISY

Makroskładniki

(podane na porcję)

  • Białko 7,8% 7,8%
  • Węglowodany 20% 20%
  • Tłuszcze 23% 23%

Więcej przepisów

Tatar z Tuńczyka i Awokado

Tatar z Tuńczyka i Awokado

Lockdown trwa w najlepsze i nie widać nadziei na szybkie otwarcie knajp i restauracji. Przychodzę więc do Was z otuchą. W kilka minut sami wyczarujecie i zaserwujecie danie, które z powodzeniem mogłoby być podawane w restauracji. Ta kompozycja to delikatne kremowe...

czytaj dalej
Serca Ryżowe

Serca Ryżowe

Ta przekąska jest lekka i niskokaloryczna. Pomyślana szczególnie o tych, którzy są na diecie a te Walentynki chcieliby uczcić czymś słodkim. Serca Ryżowe oblane czekoladą są do tego stworzone pysznie smakują a nie powodują wyrzutów sumienia. Spróbuj!Porcje: 8...

czytaj dalej
Ser(c)owa Tarta Pomidorowa

Ser(c)owa Tarta Pomidorowa

Pyszna intensywnie pomidorowa tarta z serowym akcentem zarówno w nadzieniu jak i cieście. Jej kształt i kolory sprawiają, że wprawia nas w radosny i odświętny nastrój. Spróbuj tego soczystego dania a zagości w Twoim domu wielokrotnie. Ser(c)owa Tara Pomidorowa jest...

czytaj dalej

Ustawienia prywatności

Dostosuj ustawienia

Zapisz
W celu zapewnienia najwyższej jakości działania ta strona wykorzystuje pliki cookies. Zmian dotyczących plików cookies możesz dokonać w ustawieniach swojej przeglądarki.
Czytaj więcej