Ser(c)owa Tarta Pomidorowa

Pyszna intensywnie pomidorowa tarta z serowym akcentem zarówno w nadzieniu jak i cieście. Jej kształt i kolory sprawiają, że wprawia nas w radosny i odświętny nastrój. Spróbuj tego soczystego dania a zagości w Twoim domu wielokrotnie. Ser(c)owa Tara Pomidorowa jest dla każdego nie tylko dla amatorów romansów i pomidorów. 🙂

Porcje:

4

Gotowe w:

1 h 30 min

Kalorie:

601 kcal

Dobre na:

Obiad, Kolację

Ser(c)owa Tarta Pomidorowa

Składniki

  • 250 g mąki pszennej krupczatki
  • 50 g tartego parmezanu
  • 100 g masła
  • ok. 40 g wody
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g tartego sera np.mozzarelli
  • 1 duża cebula. ok 120 g
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju

Zaczynamy od zagniecenia ciasta na naszą Ser(c)ową Tartę Pomidorową.

Zrobisz to szybko łącząc mąkę, ser parmezan, masło i wodę. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki aby się schłodziło.

W tym czasie….

…na łyżce oliwy smażymy posiekaną w kostkę cebulę. Lekko ją solimy i pod koniec smażenia dodajemy 1 łyżkę cukru.

Wszystkie pomidorki przekrawamy na pół. Przygotowujemy sobie ser do nadzienia. Ok. 100g sera trzemy na tarce. Jeśli lubisz intensywny smak sera możesz tu użyć również parmezanu, mocno dojrzałej goudy czy cheddara. Jeśli chcesz uzyskać delikatniejszy kremowy smak użyj mozzarelli z bloku.

Ciasto dzielimy na pół,

wałkujemy w coś na kształt jaja. Na oba wykładamy na środek cebulę,ser i pomidorki. Zagarniamy ciasto rękami formując serce. Nie musi być idealne i mieć równiusieńkie brzegi. Im bardziej postrzępiona i niechlujna forma brzegów tym mocniej Twoje serce wpisuje się w styl rustykalny. 😉 Patrz zdjęcia poniżej. 🙂 Wykonałam dwa serca dla porównania.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Pieczemy ok. 35 minut do ładnego zarumienia brzegów i spodu (możesz podważyć łopatką i sprawdzić czy spód jest już upieczony 🙂

Urocza forma serc sprawia , że to danie jest idealne na Walentynki. Wymaga odrobinę zachodu ale naprawdę warto. Gotowe tarty możesz udekorować listkami bazylii.

Podaję proporcje na 2 tarty, gdyż smakują idealnie również na drugi dzień po podgrzaniu. 🙂 Jeśli brakuje Ci czasu zarówno ciasto jak i nadzienie możesz przygotować dzień wcześniej i jedynie upiec w Walentynki!

Radość i zachwyt drugiej połówki gwarantowana!

Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam tutaj WALENTYNKI

Tarta Rustykalna
Tarta Klasyczna

Makroskładniki

(podane na porcję)

  • Białko 19,5% 19,5%
  • Węglowodany 58,1% 58,1%
  • Tłuszcze 34,3% 34,3%
Sercowa Tarta Pomidorowa

Więcej przepisów

Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne

Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne

Podstawowy przepis na pesto dla początkujących. Dla tych smakoszy kuchni włoskiej, którzy dopiero zapoznają się z jej smakami. Zwłaszcza dla dzieci intensywny smak prawdziwego pesto może być na początek zbyt intensywny. Dlatego też zweryfikowałam przepis o odrobinę...

czytaj dalej
Drożdżowe Zające Wielkanocne

Drożdżowe Zające Wielkanocne

Ten przepis na drożdżowe łakocie będzie stałym gościem w Waszym domu. Przesłodkie zajączki same wskakują do ręki. Nie będziecie potrafili oprzeć się ich urokowi. Gwarantuję, że wyjdą i będzie co pokazać na święta. Na moim profilu na INSTAGRAMIE w relacjach...

czytaj dalej
Amerykańskie Ciasteczka na ciepło

Amerykańskie Ciasteczka na ciepło

Te ciasteczka są dziecinnie proste. Powstały przy współpracy dwóch małych dziewczynek. Ja jedynie pilnowałam piekarnika. 🙂 Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je bardzo długo przechowywać (jeśli dobrze je ukryć). Zawsze przed schrupaniem wrzućcie na 10...

czytaj dalej

Ustawienia prywatności

Dostosuj ustawienia

Zapisz
W celu zapewnienia najwyższej jakości działania ta strona wykorzystuje pliki cookies. Zmian dotyczących plików cookies możesz dokonać w ustawieniach swojej przeglądarki.
Czytaj więcej