Klasyczne włoskie danie, które nasyci i rozpali każde spragnione jedzenia i miłości serduszko. 😉
Porcje:
2
Gotowe w:
45 minut
Kalorie:
567 kcal
Dobre na:
Obiad, Kolację
Składniki
- Makaron spaghetti 100g
- Wołowina mielona 300g
- Czosnek 2 ząbki
- Cebula ok. 60 g
- Cukinia 1/2 sztuki ok.150g
- Pomidory w puszce 400g
- Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (ok.20g)
- Ser żółty ok 40g
- Salami klasyczne 4 plastry
- Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
- Listki świeżej bazylii do przybrania.
Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu al dente. Polecam makaron 2 minutowy z Biedronki 😉
Na patelnię, opryskaną olejem rzepakowym, wrzucamy posiekaną cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy czosnek. Dosłownie po minucie wrzucamy mięso mielone i smażymy aż nie będzie widoczna surowizna. 🙂
Ścieramy cukinię na tarce i dodajemy do mięsa. Dodatek cukinii do takiego dania jak to sprawi, że będzie miało lepszy „bilans warzywny”. 🙂 Chwilę mieszamy.
Wlewamy pomidory i zioła oraz koncentrat. Gotujemy ok 10/15 minut aż os zgęstnieje. Dopiero teraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wrzucamy Makaron i mieszamy.
Przekładamy do brytfanki, pojemników do zapiekania, naczynia żaroodpornego, cokolwiek co nadaje się do piekarnika.
Posypujemy serem i układamy na wierzchu serca z salam. Najlepiej wyciąć je porostu nożyczkami. Moje starsze dziecko błyskawicznie wciągnęło ścinki salami po moich wycinankach. Ale jeśli nie macie takiego super odkurzacza, przesiekajcie i dodajcie do makaronu .
Zapiekamy aż ser się rozpuści i/lub zarumieni jak lubicie. U nas musi być jedynie rozpuszczony i ciągnący. 🙂
Ozdabiamy świeżą bazylią. SMACZNEGO!
Jak widzicie takie zwykłe danie, które jecie na pewno nie raz, też może być wyjątkowym daniem Walentynkowym. Mała zmiana a wywołuje uśmiech na twarzy. Spróbujcie bo warto.
Po więcej inspiracji zapraszam klikając tutaj w kategorię WALENTYNKI
Makroskładniki
(podane na porcję)
- Białko 48,8%
- Węglowodany 49,2%
- Tłuszcze 18,8%
Więcej przepisów
Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne
Podstawowy przepis na pesto dla początkujących. Dla tych smakoszy kuchni włoskiej, którzy dopiero zapoznają się z jej smakami. Zwłaszcza dla dzieci intensywny smak prawdziwego pesto może być na początek zbyt intensywny. Dlatego też zweryfikowałam przepis o odrobinę...
Drożdżowe Zające Wielkanocne
Ten przepis na drożdżowe łakocie będzie stałym gościem w Waszym domu. Przesłodkie zajączki same wskakują do ręki. Nie będziecie potrafili oprzeć się ich urokowi. Gwarantuję, że wyjdą i będzie co pokazać na święta. Na moim profilu na INSTAGRAMIE w relacjach...
Amerykańskie Ciasteczka na ciepło
Te ciasteczka są dziecinnie proste. Powstały przy współpracy dwóch małych dziewczynek. Ja jedynie pilnowałam piekarnika. 🙂 Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je bardzo długo przechowywać (jeśli dobrze je ukryć). Zawsze przed schrupaniem wrzućcie na 10...
Najnowsze komentarze