Drożdżowe Zające Wielkanocne

Ten przepis na drożdżowe łakocie będzie stałym gościem w Waszym domu. Przesłodkie zajączki same wskakują do ręki. Nie będziecie potrafili oprzeć się ich urokowi. Gwarantuję, że wyjdą i będzie co pokazać na święta. Na moim profilu na INSTAGRAMIE w relacjach wyróżnionych znajdziecie filmik z instrukcją krok po kroku jak zwinąć zające.

Porcje:

16 zajączków

Gotowe w:

1godz 45min

Kalorie:

280 / zajączek

Dobre na:

Deser

Składniki

Na ciasto :

  • 500 g mąki pszennej jasnej najlepiej typ 500
  • 90 g masła
  • 1 jajo duże
  • 80 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 paczuszka drożdży suszonych
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 90 g cukru
  • 90 g masła
  • 10 g cynamonu

Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 30 g jogurtu naturalnego

Mieszamy wszystkie suche składniki ciasta.

Masło rozpuszczamy. Mleko lekko podgrzewamy.

Zagniatamy ciasto z suchych składników, jajka i mleka. Pod koniec dodajemy masło. Ja wszystko robię robotem kuchennym, ale wy możecie ręcznie.

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 1 h.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na duży płaski prostokąt. Tak by zajmował praktycznie całą stolnicę.

Cynamon i cukier mieszamy razem. Masłem przeznaczonym do nadzienia smarujemy nasz prostokąt ciasta.

Następnie posypujemy całość cukrem z cynamonem.

Zwijamy wzdłuż dłuższego boku tak by powstała rolada. Kroimy na 16 kawałków.

Odrobinę końca naszego „ślimaka” z ciasta odwijamy i składamy uszy. Dobrze ściskamy tak aby w trakcie pieczenia się nie rozłożyły.

Pieczemy w 180 stopniach celcjusza. 20 minut bez termoobiegu.

Ze śmietany i jogurtu robimy lukier i polewamy ostudzone zające.

Smacznego!

P.S. Po wizualną instrukcję skłądania zajączków zajrzyj na Insta o tutaj.

Makroskładniki

Na 1 zajączka

  • Białko 4% 4%
  • Węglowodany 43,5% 43,5%
  • Tłuszcze 10% 10%

Więcej przepisów

Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne

Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne

Podstawowy przepis na pesto dla początkujących. Dla tych smakoszy kuchni włoskiej, którzy dopiero zapoznają się z jej smakami. Zwłaszcza dla dzieci intensywny smak prawdziwego pesto może być na początek zbyt intensywny. Dlatego też zweryfikowałam przepis o odrobinę...

czytaj dalej
Amerykańskie Ciasteczka na ciepło

Amerykańskie Ciasteczka na ciepło

Te ciasteczka są dziecinnie proste. Powstały przy współpracy dwóch małych dziewczynek. Ja jedynie pilnowałam piekarnika. 🙂 Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je bardzo długo przechowywać (jeśli dobrze je ukryć). Zawsze przed schrupaniem wrzućcie na 10...

czytaj dalej
Tatar z Tuńczyka i Awokado

Tatar z Tuńczyka i Awokado

Lockdown trwa w najlepsze i nie widać nadziei na szybkie otwarcie knajp i restauracji. Przychodzę więc do Was z otuchą. W kilka minut sami wyczarujecie i zaserwujecie danie, które z powodzeniem mogłoby być podawane w restauracji. Ta kompozycja to delikatne kremowe...

czytaj dalej

Ustawienia prywatności

Dostosuj ustawienia

Zapisz
W celu zapewnienia najwyższej jakości działania ta strona wykorzystuje pliki cookies. Zmian dotyczących plików cookies możesz dokonać w ustawieniach swojej przeglądarki.
Czytaj więcej