Lockdown trwa w najlepsze i nie widać nadziei na szybkie otwarcie knajp i restauracji. Przychodzę więc do Was z otuchą. W kilka minut sami wyczarujecie i zaserwujecie danie, które z powodzeniem mogłoby być podawane w restauracji. Ta kompozycja to delikatne kremowe połączenie awokado z wyrazistym łososiem i odświeżającym ogórkiem. Jeśli boicie się formy tatara podajcie to danie po prostu jako sałatkę. Będzie równie pyszne.
Porcje:
2
Gotowe w:
15min
Kalorie:
296
Dobre na:
Lunch, Kolację
Składniki
- 1 dojrzałe awokado Hass
- 1 puszka tuńczyka (120 g po odsączeniu)
- 1/2 ogórka zielonego (ok.100g)
- 1 mała cebulka czerwona (ok 50g)
- majonez do dekoracji (przy liczeniu kalorii 15 g na osobę)
- cytryna
- pieprz
- sól
- oliwa
Ogórka kroimy w cienkie plasterki, cebulkę w drobną kosteczkę.
Awokado siekamy w drobną kostkę i przyprawiamy cytryną, solą i pieprzem.
Łososia odsączamy, rozdrabniamy widelcem i odrobinę przyprawiamy pieprzem, solą i cytryną.
Przystępujemy do składania dania. Ja mam specjalne obręcze do układania sałatek ale wy możecie wspomóc się np. foremką do ciastek. Jeśli nie macie spróbujcie swoich sił układając składniki łyżeczka i lekko je dociskając.
Układamy wieniec z plasterków ogórka. Następnie warstwy tuńczyka, awokado i na końcu cebulka.
Wszystko dekorujemy majonezem i posypujemy z góry pieprzem.
SMACZNEGO!
P.S. Jak wspominałam możecie również wymieszać składniki i podać sałatkę. Zamiast ogórka super sprawdzi się tu również surowa cukinia. Mniam!
Makroskładniki
Podane na porcję.
- Białko 14,9%
- Węglowodany 8,4%
- Tłuszcze 23%

Więcej przepisów
Blok Czekoladowy
Pyszny, szybki i dziecinnie prosty. Porcje: 20 Gotowe w: 15 minut Kalorie: 324 Dobre na: Deser Smaki mojego dzieciństwa często do mnie wracają. Nie ma chyba prostszego ciasta bez pieczenia niż blok czekoladowy? Istnieje wiele kombinacji smaków poprzez dodatek...
Najnowsze komentarze