Lekko pikantne i intensywnie warzywne. Idealne na każdą okazję. Jako starter, dodatek do dania głównego, czy samodzielna kolacja. Spróbuj a nie pożałujesz.
Porcje:
2
Gotowe w:
10 + 30 minut
Kalorie:
243
Dobre na:
Przekąskę, Kolację
Pieczarki zapiekane z mozzarella i pomidorami
Składniki
- 500g pieczarek im większe tym lepsze
- 2 kulki mozzarelli light 125g każda
- pomidory np. śliwkowe ok 4 szt.
- papryka wędzona łagodna/ostra
- sól, pieprz
Włącz piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu.
Pieczarki umyj i wyrwij im całe nóżki. Wiem brzmi brutalnie 🙂 Schowaj nóżki do lodówki. Spokojnie poleżą do tygodnia. Możesz zrobić z nich np. jajka faszerowane, dodać do pasty z łososia, usmażyć do jajecznicy lub omleta, dodać do sosu…..nie zmarnują się.
Kapelusze układamy w naczyniu żaroodpornym. Intensywnie pieprzymy i posypujemy delikatnie papryką wędzoną słodką. Jeśli lubisz pikantne wersje dań użyj papryki ostrej.
Kulki mozzarelli kroimy na plastry i wkładamy po jednym plasterku do każdego kapelusza. Przykrywamy plastrem pomidora i do pieca na ok. 25/30 minut.
Zdrowo i pysznie prawda! SMACZNEGO!
P.S. Zapraszam na Instagram i Facebooka. Oznacz mnie w relacji, jeżeli korzystasz z moich przepisów, będę Ci mogła podziękować!
Makroskładniki
- Białko 11,3%
- Węglowodany 0,4%
- Tłuszcze 7,9%
Więcej przepisów
Blok Czekoladowy
Pyszny, szybki i dziecinnie prosty. Porcje: 20 Gotowe w: 15 minut Kalorie: 324 Dobre na: Deser Smaki mojego dzieciństwa często do mnie wracają. Nie ma chyba prostszego ciasta bez pieczenia niż blok czekoladowy? Istnieje wiele kombinacji smaków poprzez dodatek...
Najnowsze komentarze