Podstawowy przepis na pesto dla początkujących. Dla tych smakoszy kuchni włoskiej, którzy dopiero zapoznają się z jej smakami. Zwłaszcza dla dzieci intensywny smak prawdziwego pesto może być na początek zbyt intensywny. Dlatego też zweryfikowałam przepis o odrobinę inne składniki. Wciąż pyszne jak oryginał ale akceptowalne dla większości domowników.
SMACZNEGO!
Porcje:
4 porcje
Gotowe w:
5 minut
Kalorie:
359 kcal/porcja
Dobre na:
Obiad do makaronu
Składniki
- 1 doniczka bazylii
 - 2 ząbki czosnku
 - 50 g orzechów nerkowca
 - 110 g oleju rzepakowego
 - 30g parmezanu lub innego twardego dojrzewajacego sera
 - szczypta soli (do smaku)
 
Jak pisałam będzie prosto. 🙂
Z bazylii obrywamy wszystkie listki i dokładnie myjemy.
Czosnek obieramy.
Wszystkie składniki blendujemy na gładko.
GOTOWE! SMACZNEGO!
P.S. Podajemy z gorącym ulubionym makaronem!
Makroskładniki
Podane na porcję pesto
- Białko 5,62%
 - Węglowodany 4,77%
 - Tłuszcze 35,22%
 
			Więcej przepisów
Drożdżowe Zające Wielkanocne
Ten przepis na drożdżowe łakocie będzie stałym gościem w Waszym domu. Przesłodkie zajączki same wskakują do ręki. Nie będziecie potrafili oprzeć się ich urokowi. Gwarantuję, że wyjdą i będzie co pokazać na święta. Na moim profilu na INSTAGRAMIE w relacjach...
Amerykańskie Ciasteczka na ciepło
Te ciasteczka są dziecinnie proste. Powstały przy współpracy dwóch małych dziewczynek. Ja jedynie pilnowałam piekarnika. 🙂 Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je bardzo długo przechowywać (jeśli dobrze je ukryć). Zawsze przed schrupaniem wrzućcie na 10...
Tatar z Tuńczyka i Awokado
Lockdown trwa w najlepsze i nie widać nadziei na szybkie otwarcie knajp i restauracji. Przychodzę więc do Was z otuchą. W kilka minut sami wyczarujecie i zaserwujecie danie, które z powodzeniem mogłoby być podawane w restauracji. Ta kompozycja to delikatne kremowe...
				


Najnowsze komentarze