Przedstawiam Wam amerykańską wersję naleśników. Puszyste pankejki w wydaniu Walentynkowym. Małe sztuczki sprawią, że zwykłe śniadanie będzie niczym wyznanie miłość. Zadbajcie o pyszne słodkie dodatki, owoce, bitą śmietanę a śniadanie przemieni się w iście królewską ucztę.
Porcje:
2
Gotowe w:
10 minut
Kalorie:
492
Dobre na:
Śniadanie
Naleśniki Walentynkowe
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru (15 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- czerwony barwnik spożywczy ( sok lub proszek z buraka)
Mąkę, mleko, cukier, proszek, sól i żółtko porządnie miksujemy tak aby nie było grudek.
Białko jaja ubijamy na sztywną pianę.
Delikatnie łączymy masę z białkiem mieszając łyżką.
Na suchej teflonowej patelni smażymy placuszki, nakładając po łyżce masy.
Gdy wysmażymy połowę dodajemy do reszty barwnik aby uzyskać czerwoną masę.
Smażymy dalej.
W plackach foremką wycinamy serduszka i zamieniamy je miejscami. Tak jak widać to na zdjęciu. Pankejki podajemy z ulubionymi dodatkami. Osobiście polecam owoce i serek waniliowy.
P.S. Jeśli nie macie barwnika możecie użyć sproszkowanego buraka (jest w Rossmanie) albo soku z buraka.
Makroskładniki
(podane na porcję)
- Białko 18%
- Węglowodany 129%
- Tłuszcze 12%
Więcej przepisów
Blok Czekoladowy
Pyszny, szybki i dziecinnie prosty. Porcje: 20 Gotowe w: 15 minut Kalorie: 324 Dobre na: Deser Smaki mojego dzieciństwa często do mnie wracają. Nie ma chyba prostszego ciasta bez pieczenia niż blok czekoladowy? Istnieje wiele kombinacji smaków poprzez dodatek...
Najnowsze komentarze