Mleczne Bułeczki

Czasami prosty gest wystarczy by kogoś uszczęśliwić i rozczulić. Czasami mały zabieg kulinarny sprawi, że zwykła bułka zaczyna cieszyć oko i radować duszę. Nie musisz nic umieć a na pewno wyjdzie doskonale i ucieszy ukochaną osobę! Spróbuj to potrwa 5 minut!

Porcje:

5 (po 2 bułeczki)

Gotowe w:

5 minut

Kalorie:

422

Dobre na:

Śniadanie, deser

Błyskawicznie odpicowane mleczne bułeczki

Składniki

  • Mleczne Bułeczki u mnie opakowanie 10 szt.
  • 1 Biała czekolada (100g)
  • Sproszkowana malina (lub truskawka lub burak lub czerwony barwnik spożywczy)
  • Maliny liofilizowane do dekoracji (możecie użyć suszonej żurawiny, lub rozmrożonych i odsączonych malin)
  • Cukrowy maczek do dekoracji
  • 10 ml mleka (niekoniecznie)

Sprawa jest prosta. Rozpuszczamy czekoladę w mleku.

Ja do miseczki wlewam mleko i połamaną czekoladę. Do mikrofali na 50 sekund (850W) i dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji najlepiej widelczykiem. Mleko nie jest tu  konieczne , lecz ułatwi rozpuszczenie czekolady i sprawi, że po zastygnięciu będzie bardziej jak polewa/lukier niż zastygła czekolada. 🙂

Dodajemy dla koloru sproszkowaną malinę, użyłam Helpa Czary Mary , ale równie dobrze mógłby być to burak w proszku często dostępny w Rossmannie. Dla delikatnie różowego koloru możecie dodać też dżemu malinowego, jeśli nie macie czym zabarwić. Najintensywniejszą barwę da Wam odrobina barwnika. Możliwości jest wiele.

Łapiemy pojedynczo bułeczki zanurzamy w czekoladzie z jednej strony i odkładamy. Przystępujemy do dekorowania posypując malinami (u mnie liofilizowane firmy Helpa) i maczkiem cukrowym lub np. żurawiną. Wszystko co macie w domu i jest różowe/czerwone zrobi efekt WOW. Gwarantuje Wam 🙂

Myślę, że tym sposobem pokazałam Wam o co właściwie chodzi w gotowaniu. O dostosowywanie się do sytuacji i odpowiednim gospodarowaniu czasem oraz zasobami. Nie chodzi zawsze o to by zrobić coś dokładnie tak samo jak na obrazku. Chodzi o to by umiejętnie korzystać z tego co mamy w naszej kuchni. Nauczymy się razem robić coś z niczego. 😉

Zapraszam po kolejne inspiracje i przepisy.

P.S. Liofilizowane owoce w całości i sproszkowane kupicie w firmach Helpa oraz Krukam. Polecam serdecznie spróbować choć raz.

 

Makroskładniki

(podane na porcję)

  • Białko 11,5% 11,5%
  • Węglowodany 69,5% 69,5%
  • Tłuszcze 11,4% 11,4%

Więcej przepisów

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Kalafior smażony w cieście to danie uniwersalne. Może zastąpić mięso na obiad lub być pysznym dodatkiem jarzynowym. Z powodzeniem można go też podać z prostym sosem na kolację. Mmmmm...pycha. Porcje: 4Gotowe w: 25Kalorie: 182Dobre na: Obiad, kolacjęWprowadzenie O tym...

czytaj dalej
Smalec Wegański

Smalec Wegański

Prosty i szybki przepis na pyszną pastę do kanapek. Bez mięsa i produktów odzwierzęcych za to z mnóstwem smaku!Porcje: 2Gotowe w: 20 minutKalorie: 361Dobre na: Lunch, śniadanie, kolacjęTa pyszna pasta w moim domu nazywana jest smalcem. Choć nie jest to zamiennik...

czytaj dalej
Naturalne Lody Malinowe

Naturalne Lody Malinowe

Naturalne Lody MalinoweNajszybsze lody na świecie. Pyszne i naturalne. Idealne dla dzieci. Słodkie i owocowe, przypadną do gustu najdelikatniejszym podniebieniom. Porcje: 4Gotowe w: 5minKalorie: 80Dobre na: Deser  Malinowe, truskawkowe, mango, orzechowe czy klasyczne...

czytaj dalej

Ustawienia prywatności

Dostosuj ustawienia

Zapisz
W celu zapewnienia najwyższej jakości działania ta strona wykorzystuje pliki cookies. Zmian dotyczących plików cookies możesz dokonać w ustawieniach swojej przeglądarki.
Czytaj więcej