Mleczne Bułeczki

Czasami prosty gest wystarczy by kogoś uszczęśliwić i rozczulić. Czasami mały zabieg kulinarny sprawi, że zwykła bułka zaczyna cieszyć oko i radować duszę. Nie musisz nic umieć a na pewno wyjdzie doskonale i ucieszy ukochaną osobę! Spróbuj to potrwa 5 minut!

Porcje:

5 (po 2 bułeczki)

Gotowe w:

5 minut

Kalorie:

422

Dobre na:

Śniadanie, deser

Błyskawicznie odpicowane mleczne bułeczki

Składniki

  • Mleczne Bułeczki u mnie opakowanie 10 szt.
  • 1 Biała czekolada (100g)
  • Sproszkowana malina (lub truskawka lub burak lub czerwony barwnik spożywczy)
  • Maliny liofilizowane do dekoracji (możecie użyć suszonej żurawiny, lub rozmrożonych i odsączonych malin)
  • Cukrowy maczek do dekoracji
  • 10 ml mleka (niekoniecznie)

Sprawa jest prosta. Rozpuszczamy czekoladę w mleku.

Ja do miseczki wlewam mleko i połamaną czekoladę. Do mikrofali na 50 sekund (850W) i dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji najlepiej widelczykiem. Mleko nie jest tu  konieczne , lecz ułatwi rozpuszczenie czekolady i sprawi, że po zastygnięciu będzie bardziej jak polewa/lukier niż zastygła czekolada. 🙂

Dodajemy dla koloru sproszkowaną malinę, użyłam Helpa Czary Mary , ale równie dobrze mógłby być to burak w proszku często dostępny w Rossmannie. Dla delikatnie różowego koloru możecie dodać też dżemu malinowego, jeśli nie macie czym zabarwić. Najintensywniejszą barwę da Wam odrobina barwnika. Możliwości jest wiele.

Łapiemy pojedynczo bułeczki zanurzamy w czekoladzie z jednej strony i odkładamy. Przystępujemy do dekorowania posypując malinami (u mnie liofilizowane firmy Helpa) i maczkiem cukrowym lub np. żurawiną. Wszystko co macie w domu i jest różowe/czerwone zrobi efekt WOW. Gwarantuje Wam 🙂

Myślę, że tym sposobem pokazałam Wam o co właściwie chodzi w gotowaniu. O dostosowywanie się do sytuacji i odpowiednim gospodarowaniu czasem oraz zasobami. Nie chodzi zawsze o to by zrobić coś dokładnie tak samo jak na obrazku. Chodzi o to by umiejętnie korzystać z tego co mamy w naszej kuchni. Nauczymy się razem robić coś z niczego. 😉

Zapraszam po kolejne inspiracje i przepisy.

P.S. Liofilizowane owoce w całości i sproszkowane kupicie w firmach Helpa oraz Krukam. Polecam serdecznie spróbować choć raz.

 

Makroskładniki

(podane na porcję)

  • Białko 11,5% 11,5%
  • Węglowodany 69,5% 69,5%
  • Tłuszcze 11,4% 11,4%

Więcej przepisów

Awokado zapiekane

Awokado zapiekane

Uwielbiam awokado! Kocham je za wszechstronność. Można przygotować je na milion sposobów i jeść na okrągło ciągle testując nowe przepisy i smaki. Tym razem poznacie wersję zapiekaną do zjedzenia na ciepło. Idealne danie na śniadanie czy kolację. Gotowi?...

czytaj dalej
Sernik Pysznie Kremowy

Sernik Pysznie Kremowy

Gdy spróbujesz tego sernika przypomnisz sobie najsłodsze chwile z dzieciństwa. Jego kremowa konsystencja i delikatnie karmelowy smak przeniesie się w stan relaksu i otuli przyjemnością niczym najmilszy kocyk. Rozkoszuj się tym smakiem jak najdłużej....Porcje: 14/18...

czytaj dalej
Najlepsza sałatka brokułowa

Najlepsza sałatka brokułowa

To będzie przepis, który zapamiętasz i będziesz do niego wracać naprawdę wiele razy. Ta sałatka zasmakuje każdemu, nawet tym niechętnym brokułom. Słono - słodka rozkosz. Spróbuj!Porcje: 4Gotowe w: 25 minutKalorie: 340Dobre na: Lunch, KolacjęNajlepsza sałatka...

czytaj dalej

Ustawienia prywatności

Dostosuj ustawienia

Zapisz
W celu zapewnienia najwyższej jakości działania ta strona wykorzystuje pliki cookies. Zmian dotyczących plików cookies możesz dokonać w ustawieniach swojej przeglądarki.
Czytaj więcej