Kalafior smażony w cieście to danie uniwersalne. Może zastąpić mięso na obiad lub być pysznym dodatkiem jarzynowym. Z powodzeniem można go też podać z prostym sosem na kolację. Mmmmm…pycha.
Porcje:
4
Gotowe w:
25
Kalorie:
182
Dobre na:
Obiad, kolację
Wprowadzenie
O tym przepisie
Kalafior to bardzo wdzięczne warzywo i często u nas gości. Można z niego wyczarować masę pyszności. Kotlety, placki, blaty do pizzy a nawet majonez. Spróbujcie go koniecznie w tej wersji. Mleko można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym. Idealnie pasuje do niego sos na bazie kwaśniej śmietany, limonki i szczypiorku. Do dzieła!
Składniki
- 1 kalafior ok 600g
- 2 jajaka rozmiar L
- 100 ml mleka 3,2%
- 100g mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki curry
- olej rzepakowy do smażenia
Kalafior pokrój na plastry 1,5cm.
Składniki ciasta dokładnie wymieszaj.
Kalafior wrzuć do ciasta. Nie przejmuj się jeśli plastry połamią się.
Rozgrzej olej na patelni. Smaż kalafior jak placki, na średnim ogniu, ale pod przykryciem aby doszedł w środku. Pod koniec smażenia odkryj i obróć parę razy aby był chrupki.
Przed podaniem odsącz na ręczniku papierowym. SMACZNEGO!
Makroskładniki
Podane na porcję bez oleju rzepakowego. Jeśli smażysz na dość sporej ilości tłuszczu musisz dodać nawet 100 kalorii na porcję.
- Białko 10,7%
- Węglowodany 27,5%
- Tłuszcze 4,1%
Więcej przepisów
Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne
Podstawowy przepis na pesto dla początkujących. Dla tych smakoszy kuchni włoskiej, którzy dopiero zapoznają się z jej smakami. Zwłaszcza dla dzieci intensywny smak prawdziwego pesto może być na początek zbyt intensywny. Dlatego też zweryfikowałam przepis o odrobinę...
Drożdżowe Zające Wielkanocne
Ten przepis na drożdżowe łakocie będzie stałym gościem w Waszym domu. Przesłodkie zajączki same wskakują do ręki. Nie będziecie potrafili oprzeć się ich urokowi. Gwarantuję, że wyjdą i będzie co pokazać na święta. Na moim profilu na INSTAGRAMIE w relacjach...
Amerykańskie Ciasteczka na ciepło
Te ciasteczka są dziecinnie proste. Powstały przy współpracy dwóch małych dziewczynek. Ja jedynie pilnowałam piekarnika. 🙂 Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je bardzo długo przechowywać (jeśli dobrze je ukryć). Zawsze przed schrupaniem wrzućcie na 10...
Najnowsze komentarze