Macie przed sobą przepis doskonały dla wielbicieli czekoladowych kremów. Jeśli kochacie Nutellę ale chcielibyście jeść zdrowiej i bez wyrzutów sumienia ta receptura powstała specjalnie dla Was! To będzie miłość od pierwszego spróbowania gwarantuję! Spróbujcie koniecznie bo to idealny domowy krem czekoladowy.
Porcje:
4
Gotowe w:
3 minuty
Kalorie:
305
Dobre na:
Każdą okazję!
Domowy Krem Czekoladowy
Składniki
- 120 g masła orzechowego 100%
- 60 g miodu
- 30 g oleju rzepakowego
- 12 g kakao naturalnego
- ekstrakt waniliowy
Jeśli miód jest skrystalizowany ostrożnie go rozpuszczamy, najlepiej w kąpieli wodnej, tak aby nie przekroczyć temperatury 40 stopni.
Mieszamy dokładnie pastę orzechową z miodem i olejem. Następnie dodajemy kakao. Na końcu „doprawiamy” ekstraktem waniliowym.
I gotowe!
To jest receptura, która moim najbliższym smakuje najbardziej. Wy możecie zacząć od mojego przepisu i jeśli trzeba dodać więcej miodu czy kakao.
Co zyskujecie zamieniając nutellę na mój krem czekoladowy?
Satysfakcję i brak wyrzutów sumienia. Owszem kaloryczność obu jest identyczna ale skład produktów diametralnie się różni.
Rezygnujecie z połowy cukru, białego cukru zawartego w Nutelli na korzyść zdrowych tłuszczów pochodzących z masła orzechowego i oleju. Ponadto otrzymujecie dwukrotnie więcej białka w identycznej porcji słodkości. Rachunek zysków i strat jest oczywisty! Zatem do roboty i SMACZNEGO!
P.S. Zapewne zastanawiacie się po do właściwie dodałam olej?
Otóż chodzi o konsystencję. Masło orzechowe jest gęste, dodając do niego sproszkowane kakao i miód dodatkowo zagęszczamy całość. Dlaczego nie użyłam na przykład oleju kokosowego? Mam ku temu kilka powodów, ale o tym dowiecie się wkrótce na BLOGU. Teraz powiem tylko, że zależało mi aby uzyskać płynniejszą konsystencję a olej kokosowy nie nadawał się do tego tak jak rzepakowy.
Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam tutaj PRZEPISY
Makroskładniki
(podane na porcję)
- Białko 7,8%
- Węglowodany 20%
- Tłuszcze 23%
Więcej przepisów
Blok Czekoladowy
Pyszny, szybki i dziecinnie prosty. Porcje: 20 Gotowe w: 15 minut Kalorie: 324 Dobre na: Deser Smaki mojego dzieciństwa często do mnie wracają. Nie ma chyba prostszego ciasta bez pieczenia niż blok czekoladowy? Istnieje wiele kombinacji smaków poprzez dodatek...
Najnowsze komentarze