Domowy Krem Czekoladowy

Macie przed sobą przepis doskonały dla wielbicieli czekoladowych kremów. Jeśli kochacie Nutellę ale chcielibyście jeść zdrowiej i bez wyrzutów sumienia ta receptura powstała specjalnie dla Was! To będzie miłość od pierwszego spróbowania gwarantuję! Spróbujcie koniecznie bo to idealny domowy krem czekoladowy.

Porcje:

4

Gotowe w:

3 minuty

Kalorie:

305

Dobre na:

Każdą okazję!

Domowy Krem Czekoladowy

Składniki

  • 120 g  masła orzechowego 100%
  • 60 g miodu
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 12 g kakao naturalnego
  • ekstrakt waniliowy

Jeśli miód jest skrystalizowany ostrożnie go rozpuszczamy, najlepiej w kąpieli wodnej,  tak aby nie przekroczyć temperatury 40 stopni.

Mieszamy dokładnie pastę orzechową z miodem i olejem. Następnie dodajemy kakao. Na końcu „doprawiamy” ekstraktem waniliowym.

I gotowe!

To jest receptura, która moim najbliższym smakuje najbardziej. Wy możecie zacząć od mojego przepisu i jeśli trzeba dodać więcej miodu czy kakao.

Co zyskujecie zamieniając nutellę na mój krem czekoladowy?

Satysfakcję i brak wyrzutów sumienia. Owszem kaloryczność obu jest identyczna ale skład produktów diametralnie się różni.

Rezygnujecie z połowy cukru, białego cukru zawartego w Nutelli na korzyść zdrowych tłuszczów pochodzących z masła orzechowego i oleju. Ponadto otrzymujecie dwukrotnie więcej białka w identycznej porcji słodkości. Rachunek zysków i strat jest oczywisty! Zatem do roboty i SMACZNEGO!

P.S. Zapewne zastanawiacie się po do właściwie dodałam olej?

Otóż chodzi o konsystencję. Masło orzechowe jest gęste, dodając do niego sproszkowane kakao i miód dodatkowo zagęszczamy całość. Dlaczego nie użyłam na przykład oleju kokosowego? Mam ku temu kilka powodów, ale o tym dowiecie się wkrótce na BLOGU. Teraz powiem tylko, że zależało mi aby uzyskać płynniejszą konsystencję a olej kokosowy nie nadawał się do tego tak jak rzepakowy.

Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam tutaj PRZEPISY

Makroskładniki

(podane na porcję)

  • Białko 7,8% 7,8%
  • Węglowodany 20% 20%
  • Tłuszcze 23% 23%

Więcej przepisów

Awokado zapiekane

Awokado zapiekane

Uwielbiam awokado! Kocham je za wszechstronność. Można przygotować je na milion sposobów i jeść na okrągło ciągle testując nowe przepisy i smaki. Tym razem poznacie wersję zapiekaną do zjedzenia na ciepło. Idealne danie na śniadanie czy kolację. Gotowi?...

czytaj dalej
Sernik Pysznie Kremowy

Sernik Pysznie Kremowy

Gdy spróbujesz tego sernika przypomnisz sobie najsłodsze chwile z dzieciństwa. Jego kremowa konsystencja i delikatnie karmelowy smak przeniesie się w stan relaksu i otuli przyjemnością niczym najmilszy kocyk. Rozkoszuj się tym smakiem jak najdłużej....Porcje: 14/18...

czytaj dalej
Najlepsza sałatka brokułowa

Najlepsza sałatka brokułowa

To będzie przepis, który zapamiętasz i będziesz do niego wracać naprawdę wiele razy. Ta sałatka zasmakuje każdemu, nawet tym niechętnym brokułom. Słono - słodka rozkosz. Spróbuj!Porcje: 4Gotowe w: 25 minutKalorie: 340Dobre na: Lunch, KolacjęNajlepsza sałatka...

czytaj dalej

Ustawienia prywatności

Dostosuj ustawienia

Zapisz
W celu zapewnienia najwyższej jakości działania ta strona wykorzystuje pliki cookies. Zmian dotyczących plików cookies możesz dokonać w ustawieniach swojej przeglądarki.
Czytaj więcej