Domowy Krem Czekoladowy

Macie przed sobą przepis doskonały dla wielbicieli czekoladowych kremów. Jeśli kochacie Nutellę ale chcielibyście jeść zdrowiej i bez wyrzutów sumienia ta receptura powstała specjalnie dla Was! To będzie miłość od pierwszego spróbowania gwarantuję! Spróbujcie koniecznie bo to idealny domowy krem czekoladowy.

Porcje:

4

Gotowe w:

3 minuty

Kalorie:

305

Dobre na:

Każdą okazję!

Domowy Krem Czekoladowy

Składniki

  • 120 g  masła orzechowego 100%
  • 60 g miodu
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 12 g kakao naturalnego
  • ekstrakt waniliowy

Jeśli miód jest skrystalizowany ostrożnie go rozpuszczamy, najlepiej w kąpieli wodnej,  tak aby nie przekroczyć temperatury 40 stopni.

Mieszamy dokładnie pastę orzechową z miodem i olejem. Następnie dodajemy kakao. Na końcu „doprawiamy” ekstraktem waniliowym.

I gotowe!

To jest receptura, która moim najbliższym smakuje najbardziej. Wy możecie zacząć od mojego przepisu i jeśli trzeba dodać więcej miodu czy kakao.

Co zyskujecie zamieniając nutellę na mój krem czekoladowy?

Satysfakcję i brak wyrzutów sumienia. Owszem kaloryczność obu jest identyczna ale skład produktów diametralnie się różni.

Rezygnujecie z połowy cukru, białego cukru zawartego w Nutelli na korzyść zdrowych tłuszczów pochodzących z masła orzechowego i oleju. Ponadto otrzymujecie dwukrotnie więcej białka w identycznej porcji słodkości. Rachunek zysków i strat jest oczywisty! Zatem do roboty i SMACZNEGO!

P.S. Zapewne zastanawiacie się po do właściwie dodałam olej?

Otóż chodzi o konsystencję. Masło orzechowe jest gęste, dodając do niego sproszkowane kakao i miód dodatkowo zagęszczamy całość. Dlaczego nie użyłam na przykład oleju kokosowego? Mam ku temu kilka powodów, ale o tym dowiecie się wkrótce na BLOGU. Teraz powiem tylko, że zależało mi aby uzyskać płynniejszą konsystencję a olej kokosowy nie nadawał się do tego tak jak rzepakowy.

Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam tutaj PRZEPISY

Makroskładniki

(podane na porcję)

  • Białko 7,8% 7,8%
  • Węglowodany 20% 20%
  • Tłuszcze 23% 23%

Więcej przepisów

Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne

Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne

Podstawowy przepis na pesto dla początkujących. Dla tych smakoszy kuchni włoskiej, którzy dopiero zapoznają się z jej smakami. Zwłaszcza dla dzieci intensywny smak prawdziwego pesto może być na początek zbyt intensywny. Dlatego też zweryfikowałam przepis o odrobinę...

czytaj dalej
Drożdżowe Zające Wielkanocne

Drożdżowe Zające Wielkanocne

Ten przepis na drożdżowe łakocie będzie stałym gościem w Waszym domu. Przesłodkie zajączki same wskakują do ręki. Nie będziecie potrafili oprzeć się ich urokowi. Gwarantuję, że wyjdą i będzie co pokazać na święta. Na moim profilu na INSTAGRAMIE w relacjach...

czytaj dalej
Amerykańskie Ciasteczka na ciepło

Amerykańskie Ciasteczka na ciepło

Te ciasteczka są dziecinnie proste. Powstały przy współpracy dwóch małych dziewczynek. Ja jedynie pilnowałam piekarnika. 🙂 Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je bardzo długo przechowywać (jeśli dobrze je ukryć). Zawsze przed schrupaniem wrzućcie na 10...

czytaj dalej

Ustawienia prywatności

Dostosuj ustawienia

Zapisz
W celu zapewnienia najwyższej jakości działania ta strona wykorzystuje pliki cookies. Zmian dotyczących plików cookies możesz dokonać w ustawieniach swojej przeglądarki.
Czytaj więcej