Macie przed sobą przepis doskonały dla wielbicieli czekoladowych kremów. Jeśli kochacie Nutellę ale chcielibyście jeść zdrowiej i bez wyrzutów sumienia ta receptura powstała specjalnie dla Was! To będzie miłość od pierwszego spróbowania gwarantuję! Spróbujcie koniecznie bo to idealny domowy krem czekoladowy.
Porcje:
4
Gotowe w:
3 minuty
Kalorie:
305
Dobre na:
Każdą okazję!
Domowy Krem Czekoladowy
Składniki
- 120 g masła orzechowego 100%
- 60 g miodu
- 30 g oleju rzepakowego
- 12 g kakao naturalnego
- ekstrakt waniliowy
Jeśli miód jest skrystalizowany ostrożnie go rozpuszczamy, najlepiej w kąpieli wodnej, tak aby nie przekroczyć temperatury 40 stopni.
Mieszamy dokładnie pastę orzechową z miodem i olejem. Następnie dodajemy kakao. Na końcu „doprawiamy” ekstraktem waniliowym.
I gotowe!
To jest receptura, która moim najbliższym smakuje najbardziej. Wy możecie zacząć od mojego przepisu i jeśli trzeba dodać więcej miodu czy kakao.
Co zyskujecie zamieniając nutellę na mój krem czekoladowy?
Satysfakcję i brak wyrzutów sumienia. Owszem kaloryczność obu jest identyczna ale skład produktów diametralnie się różni.
Rezygnujecie z połowy cukru, białego cukru zawartego w Nutelli na korzyść zdrowych tłuszczów pochodzących z masła orzechowego i oleju. Ponadto otrzymujecie dwukrotnie więcej białka w identycznej porcji słodkości. Rachunek zysków i strat jest oczywisty! Zatem do roboty i SMACZNEGO!
P.S. Zapewne zastanawiacie się po do właściwie dodałam olej?
Otóż chodzi o konsystencję. Masło orzechowe jest gęste, dodając do niego sproszkowane kakao i miód dodatkowo zagęszczamy całość. Dlaczego nie użyłam na przykład oleju kokosowego? Mam ku temu kilka powodów, ale o tym dowiecie się wkrótce na BLOGU. Teraz powiem tylko, że zależało mi aby uzyskać płynniejszą konsystencję a olej kokosowy nie nadawał się do tego tak jak rzepakowy.
Po więcej przepisów i inspiracji zapraszam tutaj PRZEPISY
Makroskładniki
(podane na porcję)
- Białko 7,8%
- Węglowodany 20%
- Tłuszcze 23%
Więcej przepisów
Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne
Podstawowy przepis na pesto dla początkujących. Dla tych smakoszy kuchni włoskiej, którzy dopiero zapoznają się z jej smakami. Zwłaszcza dla dzieci intensywny smak prawdziwego pesto może być na początek zbyt intensywny. Dlatego też zweryfikowałam przepis o odrobinę...
Drożdżowe Zające Wielkanocne
Ten przepis na drożdżowe łakocie będzie stałym gościem w Waszym domu. Przesłodkie zajączki same wskakują do ręki. Nie będziecie potrafili oprzeć się ich urokowi. Gwarantuję, że wyjdą i będzie co pokazać na święta. Na moim profilu na INSTAGRAMIE w relacjach...
Amerykańskie Ciasteczka na ciepło
Te ciasteczka są dziecinnie proste. Powstały przy współpracy dwóch małych dziewczynek. Ja jedynie pilnowałam piekarnika. 🙂 Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je bardzo długo przechowywać (jeśli dobrze je ukryć). Zawsze przed schrupaniem wrzućcie na 10...
Najnowsze komentarze