Wyglądają nieziemsko. Elegancja i ekstrawagancja to ich drugie imię. Ta nowoczesna forma podania ciasta podbija salony. Wypróbuj moją walentynkową wersję, którą wykonasz błyskawicznie. Okrzyk zachwytu u ukochanej osoby gwarantowany. Ciasteczka na patyku zawojowały imprezy ślubne, spróbuj i zostań fanką / fanem popularnych cake pops.
Porcje:
12 sztuk
Gotowe w:
20 minut + chłodzenie
Kalorie:
177 kcal
Dobre na:
Deser
Składniki
- 1 opakowanie markiz o ulubionym smaku 250g (najlepiej sprawdzą się waniliowe lub kakaowe)
- 125 g serka mascarpone
- 1 tabliczka białej czekolady 100g
- perełki dekoracyjne tak zwane maczki,posypki
- 12 patyczków do lizaków (można też przyciąć słomki lub patyczki do szaszłyków)
Sprawa jest banalnie prosta choć nie wygląda.
W malakserze miksujemy na gładko ciasteczka.
Dodajemy do nich serek i znów miksujemy. Postanie plastyczne ciasto.
Formujemy 12 kulek i chłodzimy w zamrażarce 15 minut.
Czekoladę delikatnie rozpuszczamy, jeśli macie z tym problem dodajcie do pokruszonej czekolady 10 ml mleka i wstawcie na 30 sec (850 W) do mikrofali. Po tym czasie mieszamy czekoladę z mlekiem widelcem do rozpuszczenia.
Bierzemy patyczek moczymy ok 2 cm w czekoladzie i wbijamy w środek naszej kuli. To ważne aby potem nasz Cake-pops nie spadały z patyczków.
Tak nabijamy wszystkie 12 kulek.
Następnie każdą zanurzamy w czekoladzie wyciągamy dekodujemy i odkładamy na talerzu czy tacy do lodówki.
Pracy z tym jest naprawdę parę minut a efekt…..nieziemski.
To moja skrócona wersja wykonania ciastek na patyku. Spróbujcie koniecznie.
P.S Markizy to takie okrągłe ciastka przekładane kremem.
P.P.S. Jeśli nie macie mascarpone, lub wolicie lżejsze w smaku słodycze, użyjcie serka kanapkowego.
Klikajcie po więcej pomysłów na WALENTYNKI.
Makroskładniki
(podane na porcję)
- Białko 3%
- Węglowodany 18%
- Tłuszcze 10,5%
Więcej przepisów
Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne
Podstawowy przepis na pesto dla początkujących. Dla tych smakoszy kuchni włoskiej, którzy dopiero zapoznają się z jej smakami. Zwłaszcza dla dzieci intensywny smak prawdziwego pesto może być na początek zbyt intensywny. Dlatego też zweryfikowałam przepis o odrobinę...
Drożdżowe Zające Wielkanocne
Ten przepis na drożdżowe łakocie będzie stałym gościem w Waszym domu. Przesłodkie zajączki same wskakują do ręki. Nie będziecie potrafili oprzeć się ich urokowi. Gwarantuję, że wyjdą i będzie co pokazać na święta. Na moim profilu na INSTAGRAMIE w relacjach...
Amerykańskie Ciasteczka na ciepło
Te ciasteczka są dziecinnie proste. Powstały przy współpracy dwóch małych dziewczynek. Ja jedynie pilnowałam piekarnika. 🙂 Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je bardzo długo przechowywać (jeśli dobrze je ukryć). Zawsze przed schrupaniem wrzućcie na 10...
Najnowsze komentarze