Uwielbiam awokado! Kocham je za wszechstronność. Można przygotować je na milion sposobów i jeść na okrągło ciągle testując nowe przepisy i smaki. Tym razem poznacie wersję zapiekaną do zjedzenia na ciepło. Idealne danie na śniadanie czy kolację. Gotowi? Zaczynamy.
Porcje:
6 połówek
Gotowe w:
25 minut
Kalorie:
250/270/310
Dobre na:
Śniadanie, Kolację
Zapiekane Awokado
Składniki
- 3 duże awokado ok100 g każda połówka
- 6 jaj najlepiej rozmiar M
- 2 plastry boczku wędzonego surowego 20g
- 20 g sera żółtego
- kawałek papryki czerwonej
- szczypiorek
- papryka wędzona ostra
- sól, pieprz
Włącz piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu.
Każde awokado delikatnie przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Mocno solimy i pieprzymy, 2 połówki przyprawiamy papryką wędzoną.
Wybijamy jajka pojedynczo do kubeczka i przelewamy do każdej połówki tak aby nie rozbić żółtka.
Połówki przyprawione papryką posypujemy po wierzchu świeżą papryką, pokrojoną w drobną kosteczkę.
Kolejne dwie przykrywamy plastrem boczku.
Ostatnie dwie posypujemy startym serem.
Zapiekamy ok 10 minut, Tak naprawdę to ile będziecie piec awokado zależ od tego jak mocno ścięte żółtko lubicie. Jeśli ma być całkiem ścięte polecam zostawić na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika przyprawcie szczypiorkiem, Jedzcie póki gorące!
Zdrowo i pysznie prawda! SMACZNEGO!
P.S. Zapraszam na Instagram gdzie w relacjach wyróżnionych pokazuję triki jak upiec awokado by się nie przewracało. Oznacz mnie w relacji, jeżeli korzystasz z moich przepisów, będę Ci mogła podziękować!
Makroskładniki
- Białko 14,6%
- Węglowodany 7,8%
- Tłuszcze 25,3%
Więcej przepisów
Blok Czekoladowy
Pyszny, szybki i dziecinnie prosty. Porcje: 20 Gotowe w: 15 minut Kalorie: 324 Dobre na: Deser Smaki mojego dzieciństwa często do mnie wracają. Nie ma chyba prostszego ciasta bez pieczenia niż blok czekoladowy? Istnieje wiele kombinacji smaków poprzez dodatek...
Najnowsze komentarze