Awokado zapiekane

Uwielbiam awokado! Kocham je za wszechstronność. Można przygotować je na milion sposobów i jeść na okrągło ciągle testując nowe przepisy i smaki. Tym razem poznacie wersję zapiekaną do zjedzenia na ciepło. Idealne danie na śniadanie czy kolację. Gotowi? Zaczynamy.

Porcje:

6 połówek

Gotowe w:

25 minut

Kalorie:

250/270/310

Dobre na:

Śniadanie, Kolację

Zapiekane Awokado

Składniki

  • 3 duże awokado ok100 g każda połówka
  • 6 jaj najlepiej rozmiar M
  • 2 plastry boczku wędzonego surowego 20g
  • 20 g sera żółtego
  • kawałek papryki czerwonej
  • szczypiorek
  • papryka wędzona ostra
  • sól, pieprz

Włącz piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu.

Każde awokado delikatnie przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Mocno solimy i pieprzymy, 2 połówki przyprawiamy papryką wędzoną.

Wybijamy jajka pojedynczo do kubeczka i przelewamy do każdej połówki tak aby nie rozbić żółtka.

Połówki przyprawione papryką posypujemy po wierzchu świeżą papryką, pokrojoną w drobną kosteczkę.

Kolejne dwie przykrywamy plastrem boczku.

Ostatnie dwie posypujemy startym serem.

Zapiekamy ok 10 minut, Tak naprawdę to ile będziecie piec awokado zależ od tego jak mocno ścięte żółtko lubicie. Jeśli ma być całkiem ścięte polecam zostawić na 15 minut.  Po wyjęciu z piekarnika przyprawcie szczypiorkiem, Jedzcie póki gorące!

Zdrowo i pysznie prawda! SMACZNEGO!

P.S. Zapraszam na Instagram gdzie w relacjach wyróżnionych pokazuję triki jak upiec awokado by się nie przewracało. Oznacz mnie w relacji, jeżeli korzystasz z moich przepisów, będę Ci mogła podziękować!

Makroskładniki

  • Białko 14,6% 14,6%
  • Węglowodany 7,8% 7,8%
  • Tłuszcze 25,3% 25,3%

Więcej przepisów

Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne

Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne

Podstawowy przepis na pesto dla początkujących. Dla tych smakoszy kuchni włoskiej, którzy dopiero zapoznają się z jej smakami. Zwłaszcza dla dzieci intensywny smak prawdziwego pesto może być na początek zbyt intensywny. Dlatego też zweryfikowałam przepis o odrobinę...

czytaj dalej
Drożdżowe Zające Wielkanocne

Drożdżowe Zające Wielkanocne

Ten przepis na drożdżowe łakocie będzie stałym gościem w Waszym domu. Przesłodkie zajączki same wskakują do ręki. Nie będziecie potrafili oprzeć się ich urokowi. Gwarantuję, że wyjdą i będzie co pokazać na święta. Na moim profilu na INSTAGRAMIE w relacjach...

czytaj dalej
Amerykańskie Ciasteczka na ciepło

Amerykańskie Ciasteczka na ciepło

Te ciasteczka są dziecinnie proste. Powstały przy współpracy dwóch małych dziewczynek. Ja jedynie pilnowałam piekarnika. 🙂 Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je bardzo długo przechowywać (jeśli dobrze je ukryć). Zawsze przed schrupaniem wrzućcie na 10...

czytaj dalej

Ustawienia prywatności

Dostosuj ustawienia

Zapisz
W celu zapewnienia najwyższej jakości działania ta strona wykorzystuje pliki cookies. Zmian dotyczących plików cookies możesz dokonać w ustawieniach swojej przeglądarki.
Czytaj więcej