Te ciasteczka są dziecinnie proste. Powstały przy współpracy dwóch małych dziewczynek. Ja jedynie pilnowałam piekarnika. 🙂 Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je bardzo długo przechowywać (jeśli dobrze je ukryć). Zawsze przed schrupaniem wrzućcie na 10 sekund do mikrofali poczujecie co to ciasteczkowe niebo 🙂 Amerykańskie bo wyglądają jak ciastka z filmów Disneya …tak przynajmniej twierdzi jedna 7latka.
SMACZNEGO!
Porcje:
25 ciasteczek
Gotowe w:
30 minut
Kalorie:
220 kcal/sztuka
Dobre na:
Każdą okazję
Składniki
- 100 g masła
- 2 jaja rozmiar L
- 320 g mąki
- 300 g cukru (u mnie pół na pół biały i brązowy)
- 200 g czekolady (użyłam mlecznej)
- opakowanie draży w polewie (Lentilki)
Jak pisałam wcześniej będzie prosto. 🙂
Czekoladę siekamy.
Ze wszystkich składników (prócz draży) zagniatamy ciasto.
Na blasze wyłożonej papierem formujemy kuli (wyszło nam 25) i każdą lekko przygniatamy.
Na wierzchu układamy po 5 lentilków.
Pieczemy 13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu.
GOTOWE! SMACZNEGO!
P.S. Pamiętajcie, najlepsze są lekko ciepłe. zawsze podgrzejcie je 10 sekund w mikrofali przed zjedzeniem.
Makroskładniki
Podane na ciastko
- Białko 14,9%
- Węglowodany 8,4%
- Tłuszcze 28,7%
Więcej przepisów
Blok Czekoladowy
Pyszny, szybki i dziecinnie prosty. Porcje: 20 Gotowe w: 15 minut Kalorie: 324 Dobre na: Deser Smaki mojego dzieciństwa często do mnie wracają. Nie ma chyba prostszego ciasta bez pieczenia niż blok czekoladowy? Istnieje wiele kombinacji smaków poprzez dodatek...
Najnowsze komentarze