Amerykańskie Ciasteczka na ciepło

Te ciasteczka są dziecinnie proste. Powstały przy współpracy dwóch małych dziewczynek. Ja jedynie pilnowałam piekarnika. 🙂 Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je bardzo długo przechowywać (jeśli dobrze je ukryć). Zawsze przed schrupaniem wrzućcie na 10 sekund do mikrofali poczujecie co to ciasteczkowe niebo 🙂 Amerykańskie bo wyglądają jak ciastka z filmów Disneya …tak przynajmniej twierdzi jedna 7latka.

SMACZNEGO!

Porcje:

25 ciasteczek

Gotowe w:

30 minut

Kalorie:

220 kcal/sztuka

Dobre na:

Każdą okazję

Składniki

  • 100 g masła
  • 2 jaja rozmiar L
  • 320 g mąki
  • 300 g cukru (u mnie pół na pół biały i brązowy)
  • 200 g czekolady (użyłam mlecznej)
  • opakowanie draży w polewie (Lentilki)

Jak pisałam wcześniej będzie prosto. 🙂

Czekoladę siekamy.

Ze wszystkich składników (prócz draży) zagniatamy ciasto.

Na blasze wyłożonej papierem formujemy kuli (wyszło nam 25) i każdą lekko przygniatamy.

Na wierzchu układamy po 5 lentilków.

Pieczemy 13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu.

GOTOWE! SMACZNEGO!

P.S. Pamiętajcie, najlepsze są lekko ciepłe. zawsze podgrzejcie je 10 sekund w mikrofali przed zjedzeniem.

 

Makroskładniki

Podane na ciastko

  • Białko 14,9% 14,9%
  • Węglowodany 8,4% 8,4%
  • Tłuszcze 28,7% 28,7%

Więcej przepisów

Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne

Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne

Podstawowy przepis na pesto dla początkujących. Dla tych smakoszy kuchni włoskiej, którzy dopiero zapoznają się z jej smakami. Zwłaszcza dla dzieci intensywny smak prawdziwego pesto może być na początek zbyt intensywny. Dlatego też zweryfikowałam przepis o odrobinę...

czytaj dalej
Drożdżowe Zające Wielkanocne

Drożdżowe Zające Wielkanocne

Ten przepis na drożdżowe łakocie będzie stałym gościem w Waszym domu. Przesłodkie zajączki same wskakują do ręki. Nie będziecie potrafili oprzeć się ich urokowi. Gwarantuję, że wyjdą i będzie co pokazać na święta. Na moim profilu na INSTAGRAMIE w relacjach...

czytaj dalej
Tatar z Tuńczyka i Awokado

Tatar z Tuńczyka i Awokado

Lockdown trwa w najlepsze i nie widać nadziei na szybkie otwarcie knajp i restauracji. Przychodzę więc do Was z otuchą. W kilka minut sami wyczarujecie i zaserwujecie danie, które z powodzeniem mogłoby być podawane w restauracji. Ta kompozycja to delikatne kremowe...

czytaj dalej

Ustawienia prywatności

Dostosuj ustawienia

Zapisz
W celu zapewnienia najwyższej jakości działania ta strona wykorzystuje pliki cookies. Zmian dotyczących plików cookies możesz dokonać w ustawieniach swojej przeglądarki.
Czytaj więcej