Ten przepis na drożdżowe łakocie będzie stałym gościem w Waszym domu. Przesłodkie zajączki same wskakują do ręki. Nie będziecie potrafili oprzeć się ich urokowi. Gwarantuję, że wyjdą i będzie co pokazać na święta. Na moim profilu na INSTAGRAMIE w relacjach wyróżnionych znajdziecie filmik z instrukcją krok po kroku jak zwinąć zające.
Porcje:
16 zajączków
Gotowe w:
1godz 45min
Kalorie:
280 / zajączek
Dobre na:
Deser
Składniki
Na ciasto :
- 500 g mąki pszennej jasnej najlepiej typ 500
- 90 g masła
- 1 jajo duże
- 80 g cukru
- 200 ml mleka
- 1 paczuszka drożdży suszonych
- szczypta soli
Nadzienie:
- 90 g cukru
- 90 g masła
- 10 g cynamonu
Lukier:
- 150 g cukru pudru
- 30 g jogurtu naturalnego
Mieszamy wszystkie suche składniki ciasta.
Masło rozpuszczamy. Mleko lekko podgrzewamy.
Zagniatamy ciasto z suchych składników, jajka i mleka. Pod koniec dodajemy masło. Ja wszystko robię robotem kuchennym, ale wy możecie ręcznie.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 1 h.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na duży płaski prostokąt. Tak by zajmował praktycznie całą stolnicę.
Cynamon i cukier mieszamy razem. Masłem przeznaczonym do nadzienia smarujemy nasz prostokąt ciasta.
Następnie posypujemy całość cukrem z cynamonem.
Zwijamy wzdłuż dłuższego boku tak by powstała rolada. Kroimy na 16 kawałków.
Odrobinę końca naszego „ślimaka” z ciasta odwijamy i składamy uszy. Dobrze ściskamy tak aby w trakcie pieczenia się nie rozłożyły.
Pieczemy w 180 stopniach celcjusza. 20 minut bez termoobiegu.
Ze śmietany i jogurtu robimy lukier i polewamy ostudzone zające.
Smacznego!
P.S. Po wizualną instrukcję skłądania zajączków zajrzyj na Insta o tutaj.
Makroskładniki
Na 1 zajączka
- Białko 4%
- Węglowodany 43,5%
- Tłuszcze 10%
Więcej przepisów
Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne
Podstawowy przepis na pesto dla początkujących. Dla tych smakoszy kuchni włoskiej, którzy dopiero zapoznają się z jej smakami. Zwłaszcza dla dzieci intensywny smak prawdziwego pesto może być na początek zbyt intensywny. Dlatego też zweryfikowałam przepis o odrobinę...
Amerykańskie Ciasteczka na ciepło
Te ciasteczka są dziecinnie proste. Powstały przy współpracy dwóch małych dziewczynek. Ja jedynie pilnowałam piekarnika. 🙂 Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je bardzo długo przechowywać (jeśli dobrze je ukryć). Zawsze przed schrupaniem wrzućcie na 10...
Tatar z Tuńczyka i Awokado
Lockdown trwa w najlepsze i nie widać nadziei na szybkie otwarcie knajp i restauracji. Przychodzę więc do Was z otuchą. W kilka minut sami wyczarujecie i zaserwujecie danie, które z powodzeniem mogłoby być podawane w restauracji. Ta kompozycja to delikatne kremowe...
Najnowsze komentarze