Prosty i szybki przepis na pyszną pastę do kanapek. Bez mięsa i produktów odzwierzęcych za to z mnóstwem smaku!
Porcje:
2
Gotowe w:
20 minut
Kalorie:
361
Dobre na:
Lunch, śniadanie, kolację
Ta pyszna pasta w moim domu nazywana jest smalcem. Choć nie jest to zamiennik identyczny to smakuje tak dobrze, że nikt za zwykłym smalcem nawet nie zatęskni. Dla tych, którzy nie są fanami tradycyjnej wersji, to po prostu pasta z fasoli o nieziemskim smaku. Po prostu trzeba jej spróbować.
Składniki
- 1 puszka białej fasoli
- 1 jabłko duże ok. 170g
- 1 cebula ok. 100g
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Odcedź fasolę ale zachowaj choć część zalewy z puszki. Zblenduj jeśli chcesz uzyskać gładszą konsystencje lub jedynie mocno rozgnieć widelcem.
Cebulkę i jabłko drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulkę i posól. Gdy cebula się zeszkli dodaj jabłko. Smaż tak długo aż całość lekko zbrązowieje.
Połącz wszystko razem i dopraw dużą ilością pieprzu i jeśli jeszcze potrzeba solą. Jeśli wolisz luźniejszą konsystencję mazidła dodaj odrobinę zalewy z puszki i dokładnie wymieszaj. SMACZNEGO!
P.S. Smalec z powodzeniem można też zrobić z suchej fasoli. Trzeba ją tylko dzień wcześniej namoczyć i gotować przez godzinę.
Makroskładniki
Podane na porcję ok. 355 g
- Białko 18,5%
- Węglowodany 39%
- Tłuszcze 11,8%
Więcej przepisów
Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne
Podstawowy przepis na pesto dla początkujących. Dla tych smakoszy kuchni włoskiej, którzy dopiero zapoznają się z jej smakami. Zwłaszcza dla dzieci intensywny smak prawdziwego pesto może być na początek zbyt intensywny. Dlatego też zweryfikowałam przepis o odrobinę...
Drożdżowe Zające Wielkanocne
Ten przepis na drożdżowe łakocie będzie stałym gościem w Waszym domu. Przesłodkie zajączki same wskakują do ręki. Nie będziecie potrafili oprzeć się ich urokowi. Gwarantuję, że wyjdą i będzie co pokazać na święta. Na moim profilu na INSTAGRAMIE w relacjach...
Amerykańskie Ciasteczka na ciepło
Te ciasteczka są dziecinnie proste. Powstały przy współpracy dwóch małych dziewczynek. Ja jedynie pilnowałam piekarnika. 🙂 Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je bardzo długo przechowywać (jeśli dobrze je ukryć). Zawsze przed schrupaniem wrzućcie na 10...
Najnowsze komentarze