To będzie przepis, który zapamiętasz i będziesz do niego wracać naprawdę wiele razy. Ta sałatka zasmakuje każdemu, nawet tym niechętnym brokułom. Słono – słodka rozkosz. Spróbuj!
Porcje:
4
Gotowe w:
25 minut
Kalorie:
340
Dobre na:
Lunch, Kolację
Najlepsza sałatka Brokułowa
Składniki
- 1 brokuł (świezy lub mrożony ok 450-500g)
- 1/2 opakowania Favity półtłustej
- 4 łyżki suszonej żurawiny (48 g)
- 4 łyżki ziaren słonecznika (40g)
- 150 g boczku wędzonego surowego
- 4 łyżeczki majonezu (40g)
Brokuł ugotuj do miękkości ale nie rozgotuj. Po ugotowaniu i odcedzeniu przelej zimną wodą wówczas szybciej ostygnie. W tym samym czasie nastaw patelnie z boczkiem pokrojonym w kosteczkę aby się przysmażył.
Do miski wsyp, pokruszoną/pokrojoną favitę, słonecznik i lekko przesiekaną żurawinę. Dodaj usmażony i przestudzony boczek. Na koniec pokrojone/połamane brokuły. Dopraw pieprzem i majonezem (sróbuj wcześniej być może majonez nie będzie Ci potrzebny do smaku, a sałątka straci 70 kcal na porcji). Nie dodawaj soli ser i boczek mają już jej tyle, że naprawdę nie musisz solić 🙂
Zdrowo prawda! SMACZNEGO!
P.S. Zapraszam na Instagram i Facebooka, oznacz mnie w relacji, jeżeli korzystasz z moich przepisów, będę Ci mogła podziękować!
Makroskładniki
- Białko 15,3%
- Węglowodany 20,8%
- Tłuszcze 23,4%
Więcej przepisów
Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne
Podstawowy przepis na pesto dla początkujących. Dla tych smakoszy kuchni włoskiej, którzy dopiero zapoznają się z jej smakami. Zwłaszcza dla dzieci intensywny smak prawdziwego pesto może być na początek zbyt intensywny. Dlatego też zweryfikowałam przepis o odrobinę...
Drożdżowe Zające Wielkanocne
Ten przepis na drożdżowe łakocie będzie stałym gościem w Waszym domu. Przesłodkie zajączki same wskakują do ręki. Nie będziecie potrafili oprzeć się ich urokowi. Gwarantuję, że wyjdą i będzie co pokazać na święta. Na moim profilu na INSTAGRAMIE w relacjach...
Amerykańskie Ciasteczka na ciepło
Te ciasteczka są dziecinnie proste. Powstały przy współpracy dwóch małych dziewczynek. Ja jedynie pilnowałam piekarnika. 🙂 Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je bardzo długo przechowywać (jeśli dobrze je ukryć). Zawsze przed schrupaniem wrzućcie na 10...
Najnowsze komentarze