Czasami prosty gest wystarczy by kogoś uszczęśliwić i rozczulić. Czasami mały zabieg kulinarny sprawi, że zwykła bułka zaczyna cieszyć oko i radować duszę. Nie musisz nic umieć a na pewno wyjdzie doskonale i ucieszy ukochaną osobę! Spróbuj to potrwa 5 minut!
Porcje:
5 (po 2 bułeczki)
Gotowe w:
5 minut
Kalorie:
422
Dobre na:
Śniadanie, deser
Błyskawicznie odpicowane mleczne bułeczki
Składniki
- Mleczne Bułeczki u mnie opakowanie 10 szt.
- 1 Biała czekolada (100g)
- Sproszkowana malina (lub truskawka lub burak lub czerwony barwnik spożywczy)
- Maliny liofilizowane do dekoracji (możecie użyć suszonej żurawiny, lub rozmrożonych i odsączonych malin)
- Cukrowy maczek do dekoracji
- 10 ml mleka (niekoniecznie)
Sprawa jest prosta. Rozpuszczamy czekoladę w mleku.
Ja do miseczki wlewam mleko i połamaną czekoladę. Do mikrofali na 50 sekund (850W) i dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji najlepiej widelczykiem. Mleko nie jest tu konieczne , lecz ułatwi rozpuszczenie czekolady i sprawi, że po zastygnięciu będzie bardziej jak polewa/lukier niż zastygła czekolada. 🙂
Dodajemy dla koloru sproszkowaną malinę, użyłam Helpa Czary Mary , ale równie dobrze mógłby być to burak w proszku często dostępny w Rossmannie. Dla delikatnie różowego koloru możecie dodać też dżemu malinowego, jeśli nie macie czym zabarwić. Najintensywniejszą barwę da Wam odrobina barwnika. Możliwości jest wiele.
Łapiemy pojedynczo bułeczki zanurzamy w czekoladzie z jednej strony i odkładamy. Przystępujemy do dekorowania posypując malinami (u mnie liofilizowane firmy Helpa) i maczkiem cukrowym lub np. żurawiną. Wszystko co macie w domu i jest różowe/czerwone zrobi efekt WOW. Gwarantuje Wam 🙂
Myślę, że tym sposobem pokazałam Wam o co właściwie chodzi w gotowaniu. O dostosowywanie się do sytuacji i odpowiednim gospodarowaniu czasem oraz zasobami. Nie chodzi zawsze o to by zrobić coś dokładnie tak samo jak na obrazku. Chodzi o to by umiejętnie korzystać z tego co mamy w naszej kuchni. Nauczymy się razem robić coś z niczego. 😉
Zapraszam po kolejne inspiracje i przepisy.
P.S. Liofilizowane owoce w całości i sproszkowane kupicie w firmach Helpa oraz Krukam. Polecam serdecznie spróbować choć raz.
Makroskładniki
(podane na porcję)
- Białko 11,5%
- Węglowodany 69,5%
- Tłuszcze 11,4%
Więcej przepisów
Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne
Podstawowy przepis na pesto dla początkujących. Dla tych smakoszy kuchni włoskiej, którzy dopiero zapoznają się z jej smakami. Zwłaszcza dla dzieci intensywny smak prawdziwego pesto może być na początek zbyt intensywny. Dlatego też zweryfikowałam przepis o odrobinę...
Drożdżowe Zające Wielkanocne
Ten przepis na drożdżowe łakocie będzie stałym gościem w Waszym domu. Przesłodkie zajączki same wskakują do ręki. Nie będziecie potrafili oprzeć się ich urokowi. Gwarantuję, że wyjdą i będzie co pokazać na święta. Na moim profilu na INSTAGRAMIE w relacjach...
Amerykańskie Ciasteczka na ciepło
Te ciasteczka są dziecinnie proste. Powstały przy współpracy dwóch małych dziewczynek. Ja jedynie pilnowałam piekarnika. 🙂 Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je bardzo długo przechowywać (jeśli dobrze je ukryć). Zawsze przed schrupaniem wrzućcie na 10...
Najnowsze komentarze