Mleczne Bułeczki

Czasami prosty gest wystarczy by kogoś uszczęśliwić i rozczulić. Czasami mały zabieg kulinarny sprawi, że zwykła bułka zaczyna cieszyć oko i radować duszę. Nie musisz nic umieć a na pewno wyjdzie doskonale i ucieszy ukochaną osobę! Spróbuj to potrwa 5 minut!

Porcje:

5 (po 2 bułeczki)

Gotowe w:

5 minut

Kalorie:

422

Dobre na:

Śniadanie, deser

Błyskawicznie odpicowane mleczne bułeczki

Składniki

  • Mleczne Bułeczki u mnie opakowanie 10 szt.
  • 1 Biała czekolada (100g)
  • Sproszkowana malina (lub truskawka lub burak lub czerwony barwnik spożywczy)
  • Maliny liofilizowane do dekoracji (możecie użyć suszonej żurawiny, lub rozmrożonych i odsączonych malin)
  • Cukrowy maczek do dekoracji
  • 10 ml mleka (niekoniecznie)

Sprawa jest prosta. Rozpuszczamy czekoladę w mleku.

Ja do miseczki wlewam mleko i połamaną czekoladę. Do mikrofali na 50 sekund (850W) i dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji najlepiej widelczykiem. Mleko nie jest tu  konieczne , lecz ułatwi rozpuszczenie czekolady i sprawi, że po zastygnięciu będzie bardziej jak polewa/lukier niż zastygła czekolada. 🙂

Dodajemy dla koloru sproszkowaną malinę, użyłam Helpa Czary Mary , ale równie dobrze mógłby być to burak w proszku często dostępny w Rossmannie. Dla delikatnie różowego koloru możecie dodać też dżemu malinowego, jeśli nie macie czym zabarwić. Najintensywniejszą barwę da Wam odrobina barwnika. Możliwości jest wiele.

Łapiemy pojedynczo bułeczki zanurzamy w czekoladzie z jednej strony i odkładamy. Przystępujemy do dekorowania posypując malinami (u mnie liofilizowane firmy Helpa) i maczkiem cukrowym lub np. żurawiną. Wszystko co macie w domu i jest różowe/czerwone zrobi efekt WOW. Gwarantuje Wam 🙂

Myślę, że tym sposobem pokazałam Wam o co właściwie chodzi w gotowaniu. O dostosowywanie się do sytuacji i odpowiednim gospodarowaniu czasem oraz zasobami. Nie chodzi zawsze o to by zrobić coś dokładnie tak samo jak na obrazku. Chodzi o to by umiejętnie korzystać z tego co mamy w naszej kuchni. Nauczymy się razem robić coś z niczego. 😉

Zapraszam po kolejne inspiracje i przepisy.

P.S. Liofilizowane owoce w całości i sproszkowane kupicie w firmach Helpa oraz Krukam. Polecam serdecznie spróbować choć raz.

 

Makroskładniki

(podane na porcję)

  • Białko 11,5% 11,5%
  • Węglowodany 69,5% 69,5%
  • Tłuszcze 11,4% 11,4%

Więcej przepisów

Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne

Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne

Podstawowy przepis na pesto dla początkujących. Dla tych smakoszy kuchni włoskiej, którzy dopiero zapoznają się z jej smakami. Zwłaszcza dla dzieci intensywny smak prawdziwego pesto może być na początek zbyt intensywny. Dlatego też zweryfikowałam przepis o odrobinę...

czytaj dalej
Drożdżowe Zające Wielkanocne

Drożdżowe Zające Wielkanocne

Ten przepis na drożdżowe łakocie będzie stałym gościem w Waszym domu. Przesłodkie zajączki same wskakują do ręki. Nie będziecie potrafili oprzeć się ich urokowi. Gwarantuję, że wyjdą i będzie co pokazać na święta. Na moim profilu na INSTAGRAMIE w relacjach...

czytaj dalej
Amerykańskie Ciasteczka na ciepło

Amerykańskie Ciasteczka na ciepło

Te ciasteczka są dziecinnie proste. Powstały przy współpracy dwóch małych dziewczynek. Ja jedynie pilnowałam piekarnika. 🙂 Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je bardzo długo przechowywać (jeśli dobrze je ukryć). Zawsze przed schrupaniem wrzućcie na 10...

czytaj dalej

Ustawienia prywatności

Dostosuj ustawienia

Zapisz
W celu zapewnienia najwyższej jakości działania ta strona wykorzystuje pliki cookies. Zmian dotyczących plików cookies możesz dokonać w ustawieniach swojej przeglądarki.
Czytaj więcej