Blok Czekoladowy
Pyszny, szybki i dziecinnie prosty.

Porcje:

20

Gotowe w:

15 minut

Kalorie:

324

Dobre na:

Deser

Smaki mojego dzieciństwa często do mnie wracają. Nie ma chyba prostszego ciasta bez pieczenia niż blok czekoladowy? Istnieje wiele kombinacji smaków poprzez dodatek suszonych owoców czy orzechów. Ja, po wielu próbach, na zawsze pozostanę wierna wersji podstawowej, z samymi herbatnikami. Do dzieła to dziecinnie proste!
.
Składniki
  • 1 kostka margaryny 250g
  • 200ml mleka
  • 200g  cukru białego
  • 1 łyżka kakao
  • 3 paczki herbatników 300g
  • 1 opakowanie niebieskiego mleka w proszku 500g
Wystarczy, że w sporym garnku rozpuścisz margarynę z mlekiem i cukrem. Zdejmij z ognia dodaj kakao i zmiksuj wsypując mleko w proszku. Na koniec dodaj połamane niedbale herbatniki. Całą masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Po wystudzeniu ciasto gotowe, ale kto by tyle czekał…..Smacznego!

Makroskładniki

Podane na porcję – 73 gramy.
  • Białko 8% 8%
  • Węglowodany 31% 31%
  • Tłuszcze 18,5% 18,5%

Więcej przepisów

Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne

Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne

Podstawowy przepis na pesto dla początkujących. Dla tych smakoszy kuchni włoskiej, którzy dopiero zapoznają się z jej smakami. Zwłaszcza dla dzieci intensywny smak prawdziwego pesto może być na początek zbyt intensywny. Dlatego też zweryfikowałam przepis o odrobinę...

czytaj dalej
Drożdżowe Zające Wielkanocne

Drożdżowe Zające Wielkanocne

Ten przepis na drożdżowe łakocie będzie stałym gościem w Waszym domu. Przesłodkie zajączki same wskakują do ręki. Nie będziecie potrafili oprzeć się ich urokowi. Gwarantuję, że wyjdą i będzie co pokazać na święta. Na moim profilu na INSTAGRAMIE w relacjach...

czytaj dalej
Amerykańskie Ciasteczka na ciepło

Amerykańskie Ciasteczka na ciepło

Te ciasteczka są dziecinnie proste. Powstały przy współpracy dwóch małych dziewczynek. Ja jedynie pilnowałam piekarnika. 🙂 Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je bardzo długo przechowywać (jeśli dobrze je ukryć). Zawsze przed schrupaniem wrzućcie na 10...

czytaj dalej

Ustawienia prywatności

Dostosuj ustawienia

Zapisz
W celu zapewnienia najwyższej jakości działania ta strona wykorzystuje pliki cookies. Zmian dotyczących plików cookies możesz dokonać w ustawieniach swojej przeglądarki.
Czytaj więcej