Przedstawiam Wam amerykańską wersję naleśników. Puszyste pankejki w wydaniu Walentynkowym. Małe sztuczki sprawią, że zwykłe śniadanie będzie niczym wyznanie miłość. Zadbajcie o pyszne słodkie dodatki, owoce, bitą śmietanę a śniadanie przemieni się w iście królewską ucztę.
Porcje:
2
Gotowe w:
10 minut
Kalorie:
492
Dobre na:
Śniadanie
Naleśniki Walentynkowe
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru (15 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- czerwony barwnik spożywczy ( sok lub proszek z buraka)
Mąkę, mleko, cukier, proszek, sól i żółtko porządnie miksujemy tak aby nie było grudek.
Białko jaja ubijamy na sztywną pianę.
Delikatnie łączymy masę z białkiem mieszając łyżką.
Na suchej teflonowej patelni smażymy placuszki, nakładając po łyżce masy.
Gdy wysmażymy połowę dodajemy do reszty barwnik aby uzyskać czerwoną masę.
Smażymy dalej.
W plackach foremką wycinamy serduszka i zamieniamy je miejscami. Tak jak widać to na zdjęciu. Pankejki podajemy z ulubionymi dodatkami. Osobiście polecam owoce i serek waniliowy.
P.S. Jeśli nie macie barwnika możecie użyć sproszkowanego buraka (jest w Rossmanie) albo soku z buraka.
Makroskładniki
(podane na porcję)
- Białko 18%
- Węglowodany 129%
- Tłuszcze 12%
Więcej przepisów
Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne
Podstawowy przepis na pesto dla początkujących. Dla tych smakoszy kuchni włoskiej, którzy dopiero zapoznają się z jej smakami. Zwłaszcza dla dzieci intensywny smak prawdziwego pesto może być na początek zbyt intensywny. Dlatego też zweryfikowałam przepis o odrobinę...
Drożdżowe Zające Wielkanocne
Ten przepis na drożdżowe łakocie będzie stałym gościem w Waszym domu. Przesłodkie zajączki same wskakują do ręki. Nie będziecie potrafili oprzeć się ich urokowi. Gwarantuję, że wyjdą i będzie co pokazać na święta. Na moim profilu na INSTAGRAMIE w relacjach...
Amerykańskie Ciasteczka na ciepło
Te ciasteczka są dziecinnie proste. Powstały przy współpracy dwóch małych dziewczynek. Ja jedynie pilnowałam piekarnika. 🙂 Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je bardzo długo przechowywać (jeśli dobrze je ukryć). Zawsze przed schrupaniem wrzućcie na 10...
Najnowsze komentarze