Lekko pikantne i intensywnie warzywne. Idealne na każdą okazję. Jako starter, dodatek do dania głównego, czy samodzielna kolacja. Spróbuj a nie pożałujesz.
Porcje:
2
Gotowe w:
10 + 30 minut
Kalorie:
243
Dobre na:
Przekąskę, Kolację
Pieczarki zapiekane z mozzarella i pomidorami
Składniki
- 500g pieczarek im większe tym lepsze
- 2 kulki mozzarelli light 125g każda
- pomidory np. śliwkowe ok 4 szt.
- papryka wędzona łagodna/ostra
- sól, pieprz
Włącz piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu.
Pieczarki umyj i wyrwij im całe nóżki. Wiem brzmi brutalnie 🙂 Schowaj nóżki do lodówki. Spokojnie poleżą do tygodnia. Możesz zrobić z nich np. jajka faszerowane, dodać do pasty z łososia, usmażyć do jajecznicy lub omleta, dodać do sosu…..nie zmarnują się.
Kapelusze układamy w naczyniu żaroodpornym. Intensywnie pieprzymy i posypujemy delikatnie papryką wędzoną słodką. Jeśli lubisz pikantne wersje dań użyj papryki ostrej.
Kulki mozzarelli kroimy na plastry i wkładamy po jednym plasterku do każdego kapelusza. Przykrywamy plastrem pomidora i do pieca na ok. 25/30 minut.
Zdrowo i pysznie prawda! SMACZNEGO!
P.S. Zapraszam na Instagram i Facebooka. Oznacz mnie w relacji, jeżeli korzystasz z moich przepisów, będę Ci mogła podziękować!
Makroskładniki
- Białko 11,3%
- Węglowodany 0,4%
- Tłuszcze 7,9%
Więcej przepisów
Pesto Dziecinnie Proste i Delikatne
Podstawowy przepis na pesto dla początkujących. Dla tych smakoszy kuchni włoskiej, którzy dopiero zapoznają się z jej smakami. Zwłaszcza dla dzieci intensywny smak prawdziwego pesto może być na początek zbyt intensywny. Dlatego też zweryfikowałam przepis o odrobinę...
Drożdżowe Zające Wielkanocne
Ten przepis na drożdżowe łakocie będzie stałym gościem w Waszym domu. Przesłodkie zajączki same wskakują do ręki. Nie będziecie potrafili oprzeć się ich urokowi. Gwarantuję, że wyjdą i będzie co pokazać na święta. Na moim profilu na INSTAGRAMIE w relacjach...
Amerykańskie Ciasteczka na ciepło
Te ciasteczka są dziecinnie proste. Powstały przy współpracy dwóch małych dziewczynek. Ja jedynie pilnowałam piekarnika. 🙂 Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Można je bardzo długo przechowywać (jeśli dobrze je ukryć). Zawsze przed schrupaniem wrzućcie na 10...
Najnowsze komentarze