Parę zdań o mnie i moim zawodzie.
Mam na imię Marta, jestem Technologiem Żywności i Żywienia Człowieka ze specjalizacją oceny jakości zbóż. Studiowałam w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, przez niektórych nazywaną Szkołą Główną Gotowania Wody.
Co to takiego ta technologia żywności i kim jest technolog zapytacie? Łatwiej będzie jeśli napiszę, kim nie jestem a wszyscy myślą, że właśnie tym się zajmuję.
Nie jestem dietetyczką i nie jestem szefową kuchni.
Technologia żywności to całkowicie inne historie. To wiedza dotycząca powstawania jedzenia i właśnie tym zajmę się na blogu. Nie chodzi tu o gotowanie, choć bardzo lubię gotować i moje przepisy znajdziecie w zakładce Przepisy.
Studenci Technologi Żywności uczą się jak powstają poszczególne typy mąki, jak wyprodukować ser pleśniowy, jak powstaje szynka z surowego mięsa i co zrobić żeby to mięso się nie popsuło? W jaki sposób nadać odpowiedni zapach i konsystencje jogurtom, jak uzyskach wyborny smak czekolady…..
Zagadnień jest mnóstwo bo jak sami wiecie asortyment w sklepach spożywczych jest chyba nieskończony a możliwości jeszcze wiele. Co chwila ktoś wynajduje nowe techniki w przetwórstwie, nowe smaki, nowe składniki. Parę lat temu jeszcze nikt nie marzył o wege daniach w sklepie osiedlowym, a teraz proszę.
Wchodzisz do pierwszej lepszej Żabsy czy Lidronki i masz parówki bez mięsa i ser bez mleka. Dlaczego o tym piszę? Bo tym właśnie zajmuje się technolog.
Technolog Żywności – Wymyśla, szuka, udoskonala produkty i ich receptury.
Każda gałąź przemysłu spożywczego jest inna, w każdej czekają inne ciekawe zadania. Na blogu nie będę namawiać Was do masowej produkcji wędlin, serów, czy alkoholu. Postaram się jednak przekazać Wam jak najwięcej wiedzy przydatnej w życiu, a jeśli nie do końca przydatnej to przynajmniej ciekawej.
Obalę parę mitów i rozwieję kilka wątpliwości, krążących wśród konsumentów. Jeśli macie pytania czy jakiś problem szczególnie Was nurtuje, dajcie znać!
Hobbistycznie prowadzę program PORADNIK ZAKUPOWY , w którym co tydzień omawiamy inne produkty spożywcze, owoce lub warzywa. Chętnych zapraszam do TVP3 w środy o 21.20 w całej Polsce.
P.S. Zapraszam na Facebooka i INSTAGRAM, oznaczajcie mnie jeśli coś gotujecie lub po prostu macie ochotę ;). Dzielcie się wpisami z przyjaciółmi i rodziną jeśli coś was zaciekawi.
I koniecznie dajcie mi znać. Zostańmy w kontakcie!
Marta Zaleska
Pani Technolog